Makan Time...!

Ini entry terakhir.
Entry kisah kami bercanda di Utara tempohari.
Semuanya entry past tense dah, dah nak expired, tapi still boleh makan laa..ahaks!
Entry saje nak bagi semua kengkawan aku terliur dan makan hati ngan aku.
Proceed je laa...

Wanna have some?? Takleh...!

Kat mane lokasi kedai makan CKT ni?? Terletak betul2 tepi jalan kalau kite susur keluar ke Sg. Dua dari highway, lepas tol. Kalau dari Utara, kite susur sebelah kiri laa...kalau dari KL, amik kanan mase kat traffic light. Kedai tu memang strategik. Senang nak jumpe.

Ikut kate tourist guide tak bergaji kami, Fiq kedai tu memang selalu pack gini-gini (cakap sambil tangan ditindihkan sesama sendiri dan mulut dijuihkan sikit) kalau waktu malam. Time kami pegi kedai tu, kol 5 suku, sedang elok la kedai baru dibukak...so, takde la ramai sangat orang...

Kedai tu pun bukak kol 5 petang sampailah 3 pagi setiap hari kecuali Rabu. Nape cuti hari Rabu?? Entah, tak tertanye pulak aku kat pekerja kedai tu...Aku rekomenkan, kalau nak mai sini janganlah mai malam2 sebab takut nanti takde tempat lak...korang jugak yang tak selesa kan?? Mai petang2 tu sedang elok la tu....


Description kedai yang tak boleh bla....haha
Telur Ayam Di Basuh...

Jadi, kalau mai Utara tu, boleh la singgah kejap kat Sg. Dua carik kedai makan ni...Satisfaction guaranteed...! Walaahh!

Dengan kepingan kuey teow yang disulami oleh kepingan udang2 sederhana besar yang segar-bugar dan linangan kuah yang sedang2 je banyaknya yang diadun dengan ramuan tersendiri dan ditambah seri dengan cili jeruk yang tak berapa masamnya...
Fuuhhh..Bayangkan...
Nikmatnya...Gurihnya....
Huhu


Tak lengkap rasenye kalau tak makan CKT dengan cili jeruk kan??
Sile jamu mata anda. Sila jamu hati anda yang cemburu dengan aku....haha

Tak cukup dengan CKT Sg. Dua, kami bercadang untuk menjamu satu lagi signature dish Sg. Dua. Walhal tembolok sudah penuh diisi dengan CKT tadi, belum sempat pun dihadam...Ah, pedulik ape! Bile lagi nak merasa, bile lagi nak memenuhkan nafsu serakah syaitan nirrojim kan?? haha..

Takde laa, sekadar ingin merasa dan menikmati sendiri buah mulut orang. Takkan ko tahan nak mendengar je orang cakap makanan ni sedap, makanan tu sedap dan etc...Takkan la kan?? Kena sendiri yang rase kan?? Baru puas ati kan?? Kan KNizam?? Ko lagi expert kalau bab2 makan ni kan??

Jom Mee Udang! Sedap ooo....

Kedai ni memang betol2 terletak kat tepi Sungai Perai. Ade 2 rasenye kedai Mee Udang kat sini. Kedainya agak ke dalam sikit kalau bergerak dari kedai CKT tadi. Aku pun kurang pasti lokasinya, tapi yang aku pasti lokasinye memang betol2 tepi sungai.

Menu specialnya of coursela mee udang. Besar2 woo udangnya. Buntang2 bijik mate tengok udang2 segar ni berenang2 dalam limpahan kuahnya. Kirenya kalau 3 ekor udang sepinggan tu dah cukup laa...Dah cukup puas ati.

Harganya pun boleh tahan laa...untuk sekali sekali makan, berbaloi. Harganya adalah mengikut harga semasa. Mase aku makan hari tu, sekilo RM18 kut...
Dan udang tu 3 ketul yang besarnya ibu jari kaki, dengan mee udang yang sedap jugak kuahnya baru RM 10-12 laa...Ok laa...Not bad. The mee kuah alone baru RM3.50 kut.

Tak lengkap kalau tak minum air kelapa sebagai pelengkap mee udang. Air kelapa pun memang fresh, tak rase macam diletak gula dan isi kelapa tu boleh dikorek sendiri dek si peminum. Harganya cume RM 3.50 jugak. Siap ade ais, dihidang dengan sabut2 dan tempurungnye sekali...

Pendek kate, memang two thumbs up!
Lengkap dowh!

Sape la yang tahan, walaupun sedar empunya diri ade alergic ke, resdung ke, rompong ke mahupun gout...kalau dah udang besar2 depan mate..sape bulih tahan, kan?? Pedulikkan semua tu, persetankan semuanya...balun je...! haha...
Kesannya selepas makan, sendiri tanggung je laa....

Ok la. Kite tutup cerita pasal makan. Dan dengan berakhirnya entry ni, maka berakhirlah kisah kami di Kedah dan Penang. Harapnya, silaturahim kita akan terus kekal dan berpanjangan sampai bile2 ye? Kalau ade peluang dan ruang untuk kite berjumpa dan beramah mesra lagi cemni, ade la ye. Mase depan sape yang tahu.

Kenangan yang cukup manis terlukis semasa lawatan singkat sehari semalam kami ke Utara. Pelbagai kisah dan cerita yang diumpil dan dikorek sebab kite pernah jadi kawan baik satu mase dulu.

Terima kasih untuk semua yang terlibat secara langsung atau tak langsung dalam trip ni:

Amri (mastermind kami), Shae, Diey, Ija, Danial (kawan baik Ija), Fitri(adik Ija), Fiqrie (unofficial tourist guide kami), Eja PTD, Mira, Dila, Ies, Mempelai berdua, MakPak Fiqrie, pekedai2 Pekan Rabu dan semua laa...

Pertemuan ni akan jadi satu titik manis dalam lipatan memori kite semua. Semoga kita jumpe lagi...InsyaAllah...


Sebelum meninggalkan bumi Jelapang Padi, kami berposing kali terakhir berlatarbelakangkan sebendang sawah dengan pokok2 padi muda.

Selamat Tinggal Kedah. Ada umur kita menumpang mandi lagi!
Terima kasih semua, Terima Kasih Cinta, Untuk segalanya.... :)



43 Superb Comments!:

  1. koteaw & mee duang tu memang trademark sg.2. Percutian yg berbaloi kn. Klu seminggu kat sini sure naik 2 3 kilo.

    ReplyDelete
  2. ahaks...jamu mata jer...
    nanti..kalau akak pergi..
    akak letak gambar udang tu besar-besar...
    ...(bunyi macam terliur je...)

    ReplyDelete
  3. kan .........kak jie dah kata dah semlm lagi
    mesti ade gambo mee udang
    menyesal masuk time2 gini

    huwa..........nk tepon teledera!

    ReplyDelete
  4. hai cikgu BH...best nyer jalan gi kedah...tak singgah ker kat PSDC??? mmg char koew teow kat sg dua tu superb....hehhe...bila lagi nak mai utara nih???...

    ReplyDelete
  5. kuIna Jentayutiara
    mmg berbaloi kak...
    bukan 2-3 kilo je naik, 20-30 kilo pun bulih...haha

    cikgu_math
    pi jgn tak pi...
    jgn lupe singgah ye...

    Kujie
    ahaha...
    saje je nk bgi akak makan ati...

    Wunan
    tak masuk bayan lepas laa...bile lagi nak mai tatau laa...
    :P

    ReplyDelete
  6. eleh, tak heran..
    dah pernah makan.. hoho..

    mujur masa baca ni perut baru di isi.hehe..

    ReplyDelete
  7. fiezabaiduri
    sib baik...
    len kali bace mase tgh lapaq laa..

    ReplyDelete
  8. salam cikgu

    huhu 10 kali kite telan air liur...
    nak mkn char kue teow la pas ni...

    ReplyDelete
  9. manje
    salam manje...
    pi la carik...kang takleh tido selagi tak jumpe...

    ReplyDelete
  10. nampak sedap... tapi aku alergik udang... huhu

    Adry @ http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  11. nasib baik aku tak minat CKT...
    tp tertelan gak air liur bila tgk cili jeruk tu... sbb bila org lain mkn CKT, aku makan cili jeruk je...

    ReplyDelete
  12. Kalau aku balik kg mesti pekena punya. Siap bunkus bawak bali Kl lagi hehe. TApi mmg sedap. Ini dah masuk generasi ke dua dia meniaga kat situ. Dulu kedai bawah pokok kecik jer. Sekarang mat salleh yang kerja kat Tanjung pun keluar mkn kat sini.Respek la kat

    ReplyDelete
  13. tagline "telur ayam dibasuh" yg tak tahan tu. hehe.. tapi siyes, gamabr char koay teow itu begitu mengoda imanku. nak kena carik neh. adeh!

    ReplyDelete
  14. kami pun baru makan udang semalam
    (tibai sampai licin :))

    ReplyDelete
  15. idok ler aku tliur malah udah jemu!! Tapi sedap kan.. itulah nikmat duk kat penang ni..

    ReplyDelete
  16. Salam chekguBH

    seronoknya kan bila berjalan-jalan sambil makan-makan. Rindu saat ngan kawan-kawan. Apa boleh buat masing-masing sudah ada komitmen.

    selamat menghabiskan cuti cikgu

    =)

    ReplyDelete
  17. Adry
    siannye...

    ku tak sempurna
    aloorr...rugila gitu...
    makan cili jeruk ape barang...??

    haritz
    ooww...ye ke???
    dulu bwh pokok jee??
    mmg besh dorg masak..

    Mr PenyuBiru
    pi la carik sampai lebam...

    mademoiselle azieshakespeare
    makan udang lain, ni CKT ngan mee udang...kat penang...tu yg besh...

    CIK FARAH
    tentulah sedap...
    tapi takleh makan selalu, makin gumuk kang...

    SRISUFI
    sementara masih solo ni, kite bagi pakai sehabisnye laa... :)

    ReplyDelete
  18. dulu² char kueh taw meroperkan makanan kegemaran aku...
    tp sejak badan aku naek secara mendadak ini..
    aku dinasihatkan utk tidak menjamah char kueh taw wat sementara waktu..
    nie dah 4 bulan aku tak makan char kueh taw..uwaaaaaaa....nak char kueh tawwwwwwwwwwwww

    ReplyDelete
  19. Heartless Devilish
    hah? badan ko naik ke reen?? ko bukan keding ke??
    huhu...bahaye nih...

    ReplyDelete
  20. Ya Allah.

    Sedapnyaaa char kuey tiaw tu. TAK TAHAN!. isklaaaaaa

    ReplyDelete
  21. Memang saja nak kenalah Chekgu BH ni! Rasa nak terbang je ke Penang. Oh..terkenang semasa dolu!!!

    ReplyDelete
  22. Kak Long
    sori kak. mmg saje nk buat lebih ramai makan ati...huhu

    ReplyDelete
  23. hahaah!!! akak tak jeles ponnn sebab perut akak kenyang..
    kalau lapar gerenti jeles..

    tapi.. errr... air kelapa muda tuu... nak la sikitttt!!! :P

    ReplyDelete
  24. wahh, aku makan kat sinun smlm, sg dua char key tiaw

    on the way amik reta bende adik aku yg dah abis matrik penang

    lupa plak amik gambo,
    ahaksss

    ReplyDelete
  25. Furgh...memamg meleleh tengok...mmg betul kasi perangat nak smbars ekali nie kalau dah dekat nie

    ReplyDelete
  26. aku pernah singgah mee udang kat sana
    mmg sedap. siap dalam mangkuk besar
    hehe :)

    ReplyDelete
  27. penyapubaru
    rugi laa...
    takleh nk menyohor dalam blog kak...

    KampungBoy
    cube jgn tak cube...

    KNizam
    regenye pun bulih tahan..ikut berat udang...

    ReplyDelete
  28. Chekgu, mau tanya bleh?

    camne chekgu buat frame gambar itu? kekadang ade yg stail cam ade salotep? cantik aa..

    bleh cikgu ajar saya yg tidak tau ini. hehe..

    thanks

    ReplyDelete
  29. entri neh sungguh berdosa sebab membuatkan saya di sini terliur meleleh2...
    uwaaaaa

    ReplyDelete
  30. salam kunjungan...huhu
    da try kedai ni!tetiba je kan!ekeke.haha.yup!sedap.kuikui.
    actually,nama kedai di popular with"telur ayam dibasuh".

    ReplyDelete
  31. Mr PenyuBiru
    aku pakai photoscape PB..
    aku dah menjawab berjela2 dalam cbox ko...
    ok??

    juelee
    haha..hahahahahah lagik....

    farahk
    tu yg takleh tahan tu ek???

    ReplyDelete
  32. ok. tengkiu berbanyak cikgu BH.hidup aku kembali cerah dgn jawapan ini.hehe..

    ps : jgn risau, setiap komen yg aku post yg berbau persoalan, aku akan subscribe komen tu, so setiap kali ko reply komen aku tersebut, ia akan terus masuk mailbox aku.1

    ReplyDelete
  33. Mr PenyuBiru
    kite tlg2 utk bende baik ape salahnye kan??
    ooo..ko dah subsribe feed comment tu la ye..ok...noted...

    ReplyDelete
  34. omg!!!!
    ckt tu looks sgt2 sgt2 heaven!!!!!
    grrr
    aku yg org penang ni pon tak penah pegi :(
    hishh..
    kene pegi ni :p

    ReplyDelete
  35. yOnnA
    hehe...bese la tu, org luaq yg besenye kecoh2 nih...
    local diam2 je...

    dins
    huhu

    ReplyDelete
  36. sedap sungguh nampak gambarnya

    rasa pun mungkin sedap -ikut selera masing2

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png