TABIK Cikgu!

Selamat Tahun "Lembu Jantan Degil" Baru Cina...

Hari ni, esok dan lusa mungkin ramai yang cuti. Yang cuti sampai ujung minggu ni pon ramai gak, contoh cam aku dan kawan cikgu-cekgi sekolah aku laaa...Dan ade sesetengah sekolah yang amik cuti seminggu, dan akan diganti kemudian, jenuh lah!

Sempena cuti yang agak panjang dan mungkin bosan bagi aku yang tak pi mane2 ni, jadi kenelah carik sesuatu untuk menghiburkan hati. Nak keluar pun, bukan takmo. Kalau dah kluar, mula lah aku meraban nk carik bende yang tak sepatutnye aku beli. Mase tu aku separa sedar yang duit tu mengalir macam air je...Hampeh...



Jadi aku rase kalau dapat dok umah, membaca ape yang patut pun bagus gak..Aku berminat dengan buku nih; Asam Pedas Gula Melaka, tapi setakat ni aku belum jumpa lagi. Aku rase buku ni best, ikut review encik KNizam itu. Ade sape2 tau kat mane aku bulih dapatkan buku nih???

Sebab belum berjodoh dengan awek buku tu, aku terjumpa buku nih...

Tabik Cikgu by Fatimah Az-Zahra.

Buku ni nipis je, rege dalam RM16.00 kat MPH. So far aku in progress bace buku ni, tak abis lagi...Sebab aku bukan tekun cam encik KN itu, buku tebal pun 2 jam bulih abis...
Jalan cerita yang besh, dengan ilmu berkaitan keguruan yang aku rase berguna untuk aku dan cikgu-cekgi lain...

Sedikit sinopsis:

Seorang guru baru, Cikgu Mukhsin baru berpindah ke satu sekolah ni, namenye ade disebut atau tak, aku kurang pasti. Menjadi guru kelas tingkatan 2 Terbilang menggantikan Cikgu Suhana yang bersalin. Cikgu yang mengajar BM ini seorang bapa kepada 2 anak comel dan seorang isteri yang cantik. Mempunyai anak murid seramai 19 orang yang dikatakan elit dan berlagak sombong. Cikgu Muhsin pada mulanya terkena dengan perangkap budak2 ni semasa kelas pertamanya dengan 2 Terbilang. Sedikit demi sedikit Cikgu Mukhsin cuba menawan hati pelajarnya dengan pendekatan yang tersendiri. Kesudahannya...???

Erm...ok la. Aku rase cam nak habiskan bace buku ni pulak...
Dah abis buku ni, bulih carik buku lain pulak...
Daa...

ps: Jangan Lupe GERHANA MATAHARI hari ni, 26 Jan 2009, 4.30 ptg - 7.00 malam...

24 Superb Comments!:

  1. wah wah malay banget. Salam kenal saya dari Indonesia people..

    hehe..

    ReplyDelete
  2. akak jarang baca novel tapi semenjak bosan tahap kritikal di saudi ni, balik hari tu akak beli novel. habis 2.. 1 lagi tak lah macam novel sangat.. tak baca2 pun.. hehee..
    tapi kan, novel cikgu mukhsin tu cam best je.. balik nanti la nak cari ;)

    ReplyDelete
  3. pendekatan apa yg die guna tu? nak tau gak..hehe..

    kalau dah bercuti smpi hujung mggu, memang jenuh gak nak mengganti nyer nanti...aku lak Rabu ni confirm byk seat in..maklumlah..ramai guru yg bercuti....

    ReplyDelete
  4. the fachia
    aku emangnye org melayu...haruslah melayu ngak??
    salam kenal fachia...

    Neeza Shahril
    saye pon jrg bace, teringat nak bace sbb ade ilmu dlm buku ni...mane tau buli pakai ke...

    al-hussaini
    erm...so far aku tgk cikgu ni mcm alim sket...cikgu BM, tp cara dier nk terapkan nilai baik tu berhikmah...

    ko 2 hari je ye cuti??? Xpe, nasib kite berbeza-beza kan??haha

    ReplyDelete
  5. heheh jue pun suke baca novel gak tapi coti kali neh cam takde mood nak baca novel... mood malas melanda, nak tido je kejenya....hohoho habes lahhh gumukkkk

    ReplyDelete
  6. juelee
    haha...makan tido, makan tido...

    Mr PenyuBiru
    aku kdg2 je layan bende nih...

    penyapubaru
    mmg laa..tp ni awal bulan lagi nih...

    ReplyDelete
  7. akum cikgu.. : )
    camne cuti..wah,bagusla amik kesempatan baca buku/novel camni..hobi saye gak tu..
    Emm,tak pernah bace lagi novel karya Fatimah az-zahra,nnti nak belila..boleh bg adik saye plak pastu..novel ni genre remaja kan..?

    ReplyDelete
  8. Nadine Zuharra
    haah...genre utk remaja...sesuai utk remaja, mmg dekat dengan jiwa dorg...try laa...

    ReplyDelete
  9. orang mesia malas membaca - termasuklahh me yg inih.. ikiki

    ReplyDelete
  10. 'Mase tu aku separa sedar yang duit tu mengalir macam air je...Hampeh...'

    Pada siapa lagi duit nak dihabiskan..he..he.itu sumbanhan untuk mencairkan pasaran ekonomi negara....

    Errr...gerhana bulan bukan 27 Jan ke? Tertinggal lagi la akak ni...

    ReplyDelete
  11. en_me
    sekali-skale rajin membaca ape salahnye...

    xiiinam
    "Pada siapa lagi duit nak dihabiskan..he..he.itu sumbangan untuk mencairkan pasaran ekonomi negara...."

    alasan pompuan utk shopping, cemtu laa... :P
    26hb la kak...semalam kan...?
    saye sempa snap, tak byk pon dpt..

    benludin
    publisher PTS ONe...
    kalau nk pi website dorg pun bulih..
    http://www.e-kedai.net/index.php?target=manufacturers&manufacturer_id=3

    ReplyDelete
  12. hehe.. aku suke membace.. ade buku.. hulur-hulurkan lah kat aku.. =p

    ReplyDelete
  13. Jard The Great
    aku baru je berjinak2 nih....
    buku pertama aku...haha

    ReplyDelete
  14. Salam cikgu..

    Aku dalam bab membaca buku yg tebal2 ni agak kureng sikit... maklumlah dah 'tua'.. baguslah kalau anak2 murid cikgu boleh layari blog nih... baru diorang tau cikgu diorang ni rajin membaca ke tak.... hik hik

    *terima kasih atas kunjungan dan komen....
    wes mangan.....?

    ReplyDelete
  15. Nazz
    Salam Nazz...anak2 murid aku tatau aku ade blog nih..biar dorg yg jumpe sendiri...

    kite kan blogger, blogger kan saling mendukung satu same lain...
    adeh, tak larat aku nk dukung ko, ko kn dah tue...haha

    ReplyDelete
  16. habiskanlah buku 'tabik cikgu' itu... sedikit panduan untuk guru-guru, semoga memberi semangat....

    saya habiskan ia dalam tempoh 2 jam sahaja.

    ReplyDelete
  17. saya kalau membaca..tak sampai 30 min dah tertidur hihi

    ReplyDelete
  18. Abahfateh
    dah abis dah abahfateh...baru kelmarin...
    saye tak tekun, kalau tak, mmg sekejap je abis...hehe...

    Yatie SawaNiLa
    huhu...
    same laa...tu pasal la saye pun amik mase lame nk abis...

    kuIna Jentayutiara
    haha...hanyut di alam fana mimpi la tu ye???

    e n c h e k || C A M E R A™
    memang best pown...

    ReplyDelete
  19. salam chekgu...ape kabo? terima kasihlah buat semua yang baca novel ni. Saya nak promo juga novel baru saya J.I.N-Jangan Ikut Nafsu....
    Sinopsis dia chekgu boleh tengok di http://tabikcikgu.blogspot.com/

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png