Yang mana satu???

Anda minat fotografi??
Aku dulu tak minat dan semakin berminat...
Sebab hasilnya foto yang menarik...
Ia boleh jadi hobi, tapi hobi yang mahal...huhu...

Bende yang ordinary bulih nampak macam superb dan extra ordinary...meletop2!
:pandaGeli_27:

Dan aku macam dah pasang cita2 berangan nak jadi cam dorg yang menjadi blogger dalam mase menjadi photographer..

Tapi bukan dalam mase terdekat laa...
kene kumpul duit dulu...
Tak kisahla beginner, amateur, expert ataupun pro....

Antara kengkawan yang aku tau merupakan blogger cum fotographer are Lily, Cikgu Fly, en_me, hubby cikgu nordee, enchek camera, Razifembi dan encik khairul@sawanila.com ni...

Yang lain aku kurang sure, tapi yang kat atas ni memang otai dalam seni foto nih...Aku salute la dorg...

Ade jugak member aku yang berkecimpung dengan bidang ni...Ade yang suke2, ade yang guna untuk carik rezeki...
Ok la tu....

Dan kebanyakan mereka menggunakan kamera DSLR atau nama panjangnya
Digital Single-Lens Reflex camera

Kamera jenis ni bukan kecik2 anak saiznya, termasuklah ongkosnya...
Harganya mempunyai range yang pelbagai...
Even untuk set body sahaja untuk beginner dan mencecah >RM2000....
Belum lagi aksesori...


Tapi beselaa...kalau dah suke, ape pun sanggup kan??? :mKening:

Dan panduan model2 camera DSLR kat bawah ni boleh menjadi panduan jika korang berminat...
Bermula daripada beginner, amateur, expert dan pro. Info ni aku pinjam dari blog bro khairul ni..Kalau nak tau lebih lanjut klik link ini, sawanila.com, ok??

Nak Terjun dalam Dunia DSLR?

Thanks Bro for the info...









Ini salah satu contoh photografer yang hustler yang dapat job utk function yang grand2, Marina Moniz. Beliau menggunakan camera Nikon D3 utk Pro...Huhu...

Kalau rase minat, pasang angan2, kumpullah duit banyak dan boleh beli...
Cume kene tau la the best place nak carik dengan harga yang "murah"(?) dan berpatutan...
Sebab aku bukanlah orang berada, orang kaye tu lain laa....:mKorek:

ps: Tengahari tadi rase terhibur tengok TV3 slot Jom Relaks. Cite karut-marut Indon...
Tajuknya Si Liliput dan Kelinchi Emas...
Tau ke maksud Liliput dan Kelinchi tu?? :pandaGeli_34:

33 Superb Comments!:

  1. akak suka ambik gambar aje.. tapi tak nak jadi photographer.. lagipun berat la camera tu berbanding compact.. hehee.. harga pulak, tak yah cerita la kan.. ;)

    liliput tu siput lilit ke?
    kelinchi tu mesti buah keranji kan.. ;;

    ReplyDelete
  2. betul bro..dulu aku jenuh kumpul duit, ikat perut gaklah gara2 nak dapatkan menatang tembak gambar nih...

    ReplyDelete
  3. Neeza Shahril
    dorg ni merangkap 2-2..
    kagum dgn masterpiece dorg...tu yg admire sgt...
    pengaruh rakan sebaya la nih..hehe...

    liliut ngn kelinchi tu salah kak maksudnya... :P

    ReplyDelete
  4. Laa..iklan rupanya...ehehe

    Tadi tengok sinetron Indon...ada depa sebut "Kok mesam mesem...kayak kelinci!"
    Alaaahh...rabbit!!Kan!Kan!:)

    ReplyDelete
  5. Fly
    huhu, aku pon kenela ikat perut nih??? aku ikat perut???heheh..
    tak terikat perut ni...makin besar ade laa...heheh...
    tp aku mmg nk kumpul duit laaa..

    ko pkai brand ape ek??

    ReplyDelete
  6. xiiinam751
    kelinchi tu arnab...beettuuuullll!
    yang liliput tu???

    ReplyDelete
  7. assalamulaikum....

    terima kasih pasal refer kepada posting saya pasal DSLR ni.. saya takde la pro sangat dalam dunia photography ni.. tidak seperti Marina.. hehe sorry marina.. terpromote you plak...

    ok... berbalik kepada dslr ni... memang betul ia merupakan satu hobi yang mahal.. tapi kalau betul caranya.. hobi ini boleh mendatangkan rezeki....

    ReplyDelete
  8. KNizam
    aku pun tny soklan yg sme pd diri sendiri...
    ko techie guy pon xkan blom ade bende nih?? heheh

    ReplyDelete
  9. kheirul
    wsalam tuan punye artikel...
    huhu...
    mmg aku admire sgt org yg pndai fotografi nih...

    thanks for visiting back ye, and owh, happy touring to hongkong disneyland yee... :)

    ReplyDelete
  10. wei, aku minat gak fotografi ni. aritu kt sek ada sampai surat kursus fotografi tp aku tangguh2 isi borang. lnsung tak hantor.

    tp kena kumpul duit dlu la untuk beli camera berhidung Pinnochio tu, huhuhu

    ReplyDelete
  11. hayad
    tu arr...kene kumpul duit dulu..
    kalau nk belajar, nanti dulu kut...
    aku belajar by heart je...

    xpun ko bleh try tgk online forum...

    ReplyDelete
  12. otai katernyerrr..

    liliput tewww macam contoh ayat 'negara liliput diselatan tanahair yg begitu maju dan berjaya dalam semua bidang.' .. perghhh

    ReplyDelete
  13. en_me
    ammvoiii...stuck up ye otai ni...

    siap bg contoh ayat...mcm betoll..??
    huhu..
    tetttt...salah..!

    ReplyDelete
  14. photography ni beh..tp disebabkan hobi yg mahal dan perlu kemahiran, makanya sy tgk jer la..hehehe. anak spupu memang jd freelancer, lama gak dah...kat KL...dia godek2 camera dia berbelas ribu riban habis..x silap la..memang minat sungguh ngan bidang ni..

    tp nice sgt...kan?

    ReplyDelete
  15. Berminat jugak...tapi belum berpeluang..InsyaAllah dalam masa terdekat..hehehe :$

    ReplyDelete
  16. :D sbgai permlaan, iez rase akak jgn bli yg mahal dulu, bli yg secondhand pun jdi la, akak bli brand Yashica FX-3 manual SLR. huhu RM150 jek. :))

    ReplyDelete
  17. zamz
    rambang mate ke Bro??

    hayah-madani
    mmg sesgt nice cikgu...

    mOhD^.^rAz
    huhu...dah plan lame ke nih??

    ReplyDelete
  18. Aku-Malu!!
    iez pengamal dslr gak ke??

    err...ikut kate pro, kamera dslr ni bgtg kpd jumlah shutternye means kalau lagi byk kali shutternye dipetik, maknenya skit mase lagi kene servis..

    better beli baru...
    tpi amik yg beginner or amateur pnye...

    ReplyDelete
  19. Aku-Malu!!
    eh...ko panggey aku akak???
    konpius jantina nih...
    aku abang laaaa...huhu...
    uwaaa...smpai akti konpiuskan jantina aku... :$

    ReplyDelete
  20. jom join nikon club ...

    yeahhh the dark site ...

    ha ha

    ReplyDelete
  21. razifembi
    tu arr...aku cm dah plan nk carik nikon nih..
    first thing, kumpul duit le...
    hehe...

    ReplyDelete
  22. nikon lens bess ... murah sket

    canon body besss ... mahak skett

    leh rujuk shshinki.online utk sedikit sebanyak harga

    skrg ni dslr da down gila2 harga .... leh la tak lama lagi join the club ...

    ada yg guna P n S ( point n shoot ) nyer camera jer ... tapi gambar n angle superb ...

    lagi bes ..yg guna camera hp pun ada yg produce nice pic ...

    aku pun guna nikon entry level ja ... tapi focus da tak berapa tepat ... banyak sgt snap kot...

    ho ho ho wind of change ...

    ReplyDelete
  23. razifembi
    huhu...nk tukar BINI lain la nih??
    hehe...
    nama hang patut ade dlm tu...
    sat gi aku tambah...

    hang ni bolh jadi sifoo aku la ek??
    InsyaAllah..kalau ade rezeki, aku sambar la satu..
    thanks for info bro...

    ReplyDelete
  24. pertengahan tahun depan. InsyaAllah...

    sifoo ... aku pun dok belajar...ada geng leh sharew tips...

    jadi sifoo?? jom jadi kawan2 ...

    Assalamualaikum

    ReplyDelete
  25. razifembi
    bulih je...hang pon cikgu gak kan??
    dah plan nk tmbh tu bagus laa...

    ReplyDelete
  26. i'allah lepas aku da keje nnt..
    aku mmg dah lama jatuh hati kat SLR ni..
    doa2 la ek slr jatuh dr langit haha

    ReplyDelete
  27. yOnnA
    jatuh atas pale ko meletop nih..
    kalau jatuh atas lantai, jahanam abis..
    kene jatuh atas tilam, baru ok..hehe

    ReplyDelete
  28. huh!!! my superb wish list!!!! huh!! da setahun kumpul duit sket-sket nak beli.. egegege.. mungkin xcukup usaha lagi kot.. thanks lagi skali for the info nih.. biarpun rasenye lom cukup lagi duit nak beli.. huk3x :$

    ReplyDelete
  29. Ecah
    skit2 lame2 jadi bukit ecah..
    org ckp, ukur baju dibadan sendiri...kan?

    ReplyDelete
  30. nikon... pasni leh tag team gi menembak sesama hehehe...

    ReplyDelete
  31. lah liliput pon tak tau?k la aku bgtau...liliput tu mcm manusia kerdil tp bkn org kerdil sbb ketinggian die cume beberape sentimeter je...sangat kecil...tu la yg aku pernah bace sblum ni...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png