Man's Best Friends...

Selain manusia, kita juga bersahabat dengan selain daripada manusia kan?
Aku jugak begitu.
Sape lagi yang bersahabat dengan syaitan haiwan, angkat tangan!
:mKanta:

Uiiihh...Ramai jugak ye??
Mereka jugak ciptaan Tuhan, mereka jugak punye perasaan. Mereka jugak ade hak atas muka BUMI ALLAH ni.
Mereka makan, minum, tidor, yuk-yek, pee-pee malah mengawan...kan??
Mereka berhak berkasih dan dikasihi??
:mLove:

Beza antara manusia dengan haiwan hanyalah akal fikiran. Itulah kelebihan kita yang membolehkan kite mentadbir muka bumi ni.
Bukan ape, aku cume nak cakap pasal pet aka binatang peliharaan. Ok??

Aku pun pernah ade beberapa bibit kenangan dengan mereka2 ini.
Antaranya ialah :


satu: sang ikan pingpong dan kure2 comey.
Di mana perolehi dan awal kehidupannya:
Aku pernah membela ikan dalam aquarium comel dengan ikan yang sangat fragile dan sangat tidak lasak iaitu ikan ping-pong. Kenal ikan pingpong?? Ikan ni dikatakan seperti bola yang berekor dan berenang dengan menghayunkan ekornya ke kiri dan kanan. Tergedik2...
Harga : RM2-3 sekor.

Aku jugak membela sepasang kure2 yang sangat comey semasa kecilnya, dan aku sempat belajar macamane nak kenal pasti jantina kure2 ni..
Caranya ialah dengan melihat bawah cengkerang kure2 ni, kan ade tompok2 yang memenuhi kotak2 bawah badannya tu kan??

Kalau betina, tompok2 dalam setiap kotak tu hampir penuh, dan jantan sebaliknya, paham??
Satu lagi tengok kepada saiznye, tapi ini cuma dapat diliaht lepas beberapa bulan, lepas dier dah melantak banyak2...
Si betina akan lebih besar dari jantan..
Harga : RM 7-8 sekor

Akhir hayatnya:
Dan tak tahan lame ikan ni kerana lemas dek kerana air keruh akibat dibubuh makanan yang sangat banyak oleh sepupu aku yang sangat nakal tangannya.

Sang kure2 ni aku sempat mendidik sampai akil baligh, dari sebesar syiling 50 sen, hinggalah sebesar tapak tangan lelaki dewasa...
Jodoh kami tak panjang sebab tak sanggup nak bela dek kerana lack of spaces...
Akhirnya aku relakan mereka hidup bebas merdeka di Tasik Shah Alam...
Bahagialah kamu di sane...


dua: mendiang BOBOT
Di mana perolehi dan awal kehidupannya:
Bobot ni kuceng kutip je, itupon adik aku, azroy yang kutip. Kutip di taman permainan dekat dengan rumah member aku, Shae. Kenal shae?? Abaikan....

Semasa keciknye, kucing ini terlalu adorable dan kiut...Suke main2 dengan Bobot, tapi awas...anda akan digigit2 manja..Itu mase kecik...

Sekarang dah besar, langsung tak bulih nak main2, kalau tak naye...
Mandi?? Tak ade sesiapa dalam rumah aku yang berani mandikan, hanya AKU.
Itupun aku amik langkah berjaga2 mase mandikan Bobot.
Macam2 yang dah jadi mase Bobot dalam jagaan kitorg. Kalau nak tau, bulihla klik sini.

Harga : priceless/FOC

Akhir hayatnya:
Bobot dah melalui banyak kali tak sihat, luka2, tak lalu makan, kene pi Vet etc.
Ade skali tu, lepas bawak pi Vet, doctor diagnose yang Bobot ni banyak btol karies aka karang dalam giginye dan kene scaling kalau nak bagi elok.
Sian gak, kalau dier nak makan, kalau bende tu terlalu keras atau pejal, Bobot mmg struggle nak makan...Dan kalau keras skit je, mmg dier tak makan dan berundur even makanan tu sedap btul..
Itula penghujungnya nyawanya...Last sebelum Bobot mati, Mama sempat tegur Bobot kat luar rumah, ajak masuk dier wat derk je....
Rupenye itulah kali terakhir Mama tegur Bobot sebelum Bobot "menghilangkan" dirinya dan mati...

Kami jumpa Bobot di bawah longkang rumah jiran dalam keadaan reput, mungkin 2-3 hari dah mati.


dua: ABOO
Di mana perolehi dan awal kehidupannya:
Aboo ni pon, kucing gelandangan yang Azroy kutip bawak balik rumah. At first my mom mmg takmo bela dah, sebab dah ade yang "sulong" ni, itu pun susah nak jage...
Mula2 Mama mati2 takmo bela satu lagi "beban" nih...
Dah siap hantar balik ke rumah makbapak tempat dia diambik..

After a long thought, Mama suh Azroy amik balik kuceng tu dan bela sampailah besar...
Aboo diberi nama after the word "Kelabu"... Because of its fur...
Mmg sangat manja dan adorable unlike Bobot... Dan kalau tengok kat ke-42 kakinya mcm pakai stokin, memang comey...

Hampir 3 tahun, Aboo besar dan sampai mase "biang"nya...Sebab kuceng ni bukan kucing bersunat atau kuceng kasi, naluri kebinatangan semulajadinya memang tak hilang. Mase ni la, mengiaw sane, mengiaw sini...dengan suara yang bese kite dengar kalau kucing ni biang...

Bukan setakat ngiaw...Habis semua kawasan dalam rumah, luar rumah dah jadi marker kawasan jajahan dier...
Bukan rumah aku je, umah jiran2 pun terkena...
Aboo ni quite femes antara kuceng2 dalam "jajahan" rumah aku, lorong2 gelap belakang rumah aku ni...Dan sifat manja dan "nak" dengan sape2 je, yang membuatkan Aboo ni dikenali la dek kawan2 Mama area sini...
Kalau Aboo buat onar, Mama memang malu habis laa...Same malunya macam kalau anak buat jahat kat luar dan ade orang report...
Tapi Aboo ni comey...tu yang bertahan tu je...baik hati, tak menggigit kalau dipegang....

Harga : priceless/FOC

Akhir hayatnya:
Klimax yang membuatkan Mama dah tak tahan membela Aboo adalah kerana tabiat "biang"nya yang suke buat marker tu..
Kalau dalam rumah tu bulih tahan lagii...Tapi kalau dah selalu, sape yang tahan..
Di tambah pulak bile Aboo suke-suki kencing kat longgokan baju kat rumah kawan Mama..
Bukan sikit, banyak sampai kene basuh semulaa...

Memang hangswa je...and at last, we decided to discard the cat to the nearest pasar..
Memang kesian, tapi bile dah terlalu nakal...

Kesudahannya...entah laa, idup lagi ke tak, wallahualam...Kalau hidup, mungkin dah bercicit kut Aboo...
Kalau dah mati, di mana kuburnya??

Itulah antara pets yang pernah mendiami dan memberikan warna dalam famili kami...

Sekarang semua yang aku citer kat atas ni dah tak ade...
Cume ikan di dalam aquarium je yang tinggal...

Sib baik tak boleh bela anjing, kalau takkk...dah lame aku bela...
Nak carik yang chihuahua tu...hehehe....


ps: Ade rasenye di kalangan blogger yang pet lover, sape ye???




25 Superb Comments!:

  1. ikan tu beli kt ner???
    kt sek2 eh[yg dekat wet world]
    huhuhu

    ReplyDelete
  2. ✖cikin✖
    kat mane2 ade cikin...
    kat AQUARIUM kat wetworld tu pon ade..
    aku slalu bli kap jepon kat sane...
    aku jugak suke beli ikan kalerfool kat sane...

    ReplyDelete
  3. sedih lah plak baca citer bobot tu. huhu.. :S

    ReplyDelete
  4. sekang me bela burung one uooolsss.. hi cekgu ittteww

    ReplyDelete
  5. Anak akak ada 4, tapi kalau beli roti canai ke,burger ke,aiskrim ke,,mesti lebihkan satu...untuk Imau, miau kami...

    AKAK DAH BAYAR TAG KAU....langsai ya!

    ReplyDelete
  6. Tunang saya suker...
    Tapi saya tak suker...saya takottt kucing huhuhu..
    skang saya ada bela ikan je.....sebab ikan tak geget saya miahahahha

    ReplyDelete
  7. satu masa dulu aku jugak pernah bela kura²..tp tak lama, satu hari hujan lebat, lepas esok tu dah ilang.
    kucing...baru mati 2 ekor minggu lepas...dan baru bertambah 2 ekor gak kut (baru dilahrikan pada hari raya korban)...huhu
    ikan pun bela gak...tapi bukan aku la...ayah aku. pernah umah aku jadi mcm kedai ikan satu masa dulu...lepas dah pindah, tak cukup ruang dibagi² ikan tu pada yg berkenaan...sakng ni tinggal 3 akuarium je.

    sekian...:-)

    ReplyDelete
  8. aku pon same..

    mula-mula bela hamster sampai 30 ekor tu.pastu mati sekor2

    pastu bela rabit

    pastu bela kucing

    pastu bela ayam serama

    pastu bela ikan

    pastu bela kura2

    waaaa mcam2 aku suke bela..

    tapi skang suka bela ikan gapi yeyeyeye

    ReplyDelete
  9. pet memang adorable.. mereka takde dengki sesama binatang kan. Dengki rebutkan aweks tu biasa la kan.. Mereka tak buang anak dalam lubang jamban...

    Akak suka ikan. Dulu masa kat office akak bela ikan laga. Letak dalam bekas yang ada pokok kecik.. comel aje. Tapi bila dia terjun bunuh diri, tak kuasa dah akak.. mungkin dia tersiksa kot duduk dalam office sejuk hehee...

    ReplyDelete
  10. Mr PenyuBiru
    mmg mode citer tu sedih, mak aku la paling terkesan...huhu

    en_me
    jage leklok ye burung2 me ittew yee...

    xiiinam751
    kucing makan eskrem??? garfield ke??

    juelee
    try la branikan diri ngn kuceng,kuceng ni sgt refleks dgn feeling manusia..
    kalau dah rapat, bulih jadik teman bicara... :D

    ReplyDelete
  11. kapallayar
    ayah aku pon cam ayah ko laa...
    bela ikan dah banyak dah...
    bela burung...siap buat sangkar mini yg besar kat dpn umah...
    sib baik skg ni dah slow down sket, tp still bela ikan keli kat kebun dier...
    sekian.

    _neo_
    lor...byk gile hamster, mati satu per satu??saje nk boikot tuannye kut..haha...

    Neeza Shahril
    akak adee panggil CSI siasat punce kematian?? hehe

    ReplyDelete
  12. "Ade rasenye di kalangan blogger yang pet lover, sape ye???"

    sape tuh?? sape??

    aku dulu bela kucing. tp since masuk asrama, mak aku tak bg aku bela sbb takdak sapa jaga.
    kalo anjing bulih dibela, aku pon nak jugak. nak yg kecik cenonet dan kemetot berbulu lebat tuh..kiut!!!! pahtuh bela kuceng. perghhhh..mcm anjeng dan kuceng. hehe

    ReplyDelete
  13. oRanGeLiLY
    anjing lebih bijak dan lebih berkemahiran berbanding kuceng...sib baik Islam menghadkan kite utk pegang anjeng...
    kalau tak...

    msti ade hikmah kan??

    ReplyDelete
  14. nape name aku pon de dlm cite ko?
    hahaha..aku tao..ko windu aku nih..kehkeh..
    weh,bobot da xde?cian die..
    kucing aku pon br je jd geng ngn aboo rye haji br nih
    sbb bjaye mbuang saki baki buangannye atas sofa kt umh..
    slmt di'korban'kan oleh abah aku kt KESAS highway..(according to him la..but surely no la..)
    so, tggal la sephia je..but i missed my betbet+detdet..ne nk cr dorg eh?

    ReplyDelete
  15. i suka kucing..tapi since ada anaklupakan je..kalau tak konpem kucing tuh mati..sbb nakal yg amat...
    dulu i bela ikan... tapi dia mati tercekik..sob sob...tercekik cengkerik...ikan kelisa...3 thn jaga dari kecik tau...

    ReplyDelete
  16. cHaAkk-eeE
    aku saje nk glemekan ko, ko kan baru kuar spital.. :P
    ko nk carik, pi masuk MHI, jejak kasih, jupe la kut.. :D

    yatie sawanila
    lor, cengkerik tu bukan makanan utama ke??
    camne tau tercekik, buat autopsi ek?? hehe...

    pet ni bagus jugak, utk budak2 spy dorg betggjungjwb...
    it can be educational...

    ReplyDelete
  17. aku ada kuceng..kuceng2 aku semua xde nama..semua ktorg blasah panggil Meow jek..kura2 pun ada, tp tu adik aku yg bela (sbb bf dia kasik. cehh..) kuceng aku tu dh brp keturunan aku pun tatau..skrg dh ada generasi yg ke 5 kut, ke 6 agknya..kura2 pulak, abah aku suh adik aku lepaskan kt tasik sri serdang..sbb kesian..x elok kurung dia lama2 dlm bekas..

    ReplyDelete
  18. snm
    cik lin oi, meow name ke??
    hehe...
    meow adalah bunyi yg dikluarkan oleh halkum kucing tatkala ingin berbicara..hahah...

    ReplyDelete
  19. dulu bela ikan gapi/laga. Dua ekor. cantik betul. Letak sebelah2 tapi ada kerta tutup nak elak berlaga.

    keluar bandar, balik, tengok dah lembik. rupanya orang tua keluarkan kertas sebab suka tengok ekor kembang masa berlaga. Tapi lupa nak letak balik kertas.

    Sampai sekarang tak bela apa2.

    ReplyDelete
  20. abahfateh
    haha...
    mmg lawa kalau kembang...klau kuncup je, pastu diam je, bukanlah ikan laga namenye...kan??

    sian ikan tu, arwah dah...

    ReplyDelete
  21. aku bukan pencinta haiwan.
    lagi2 kucing :@ hahaha
    harap maklum :p

    ReplyDelete
  22. yOnnA
    ko takmo try ke?
    dorg ni adorable sgt...

    ReplyDelete
  23. uk uk suke kucing tp xbleh nak bela la.. tp ade gak kucing salu melepak kat laman rumah.. paling tensen kalo dia syoo syoo dan poo poo merata.. lg tensen kalo time ade kucing mengorat.. huk3x.. xleh tdo malam.. pagi-pagi pun bising.. :x

    ReplyDelete
  24. aku plak tak rasi bela binatang...

    bela kucing, lebih 10 ekor... ada yg ilang... ada yg mati...

    nama2 kucing aku gleme.. siti, k, aduh, saleha, (aduh ngan saleha ni kembar.. ),mawi, angeline, syura dan byk lagi..

    arnab pun pernah gak bela... tp bela arnab ni, susah skit... tak mcm kucing... takleh lepas sembrgn... nanti tak balik2... arnab pun, tak kekal lama..

    aku tak pernah bela ikan.. sbb malas nak tukar air..

    kesimpulannya, komen aku panjang... hehehehehe


    p/s : comey kan anjing chihuahua tu... :P

    ReplyDelete
  25. ecah
    cube ko kasi/sunatkan/mandulkan kucing2 kat umah ko, gerenti senyap... :P

    ku tak sempurna
    malas tukar air, tukarlah ikannye je...heheh...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png