Cerita Uno: Kabut ke Car Boot?

Kalau kat oversea, pasar lambak jenis ni, dah lame popular. Kalau di Malaysia ni, baru nak berjinak2 untuk kita membudayakan pasar jenis ni.
Kalau kat oversea, ade yang panggil flea market, atau junk sale..Tapi lazimnya orang panggil Car Boot Sale. Asalnye ini jenis pasar yang praktikkan di luar negara je (rasenye) tapi sekarang dah semakin banyak dan menjadi trend untuk kite ikut sekali.


Kenapa car boot?

Sebab konsep asalnya memula dulu orang akan mula berniaga dengan hanya membuka boot kereta. Tanpa perlu khemah dan payung segala. Dan kalau kat Shah Alam ni, tempat yang menjadi perintis perniagaan stail ni adalah di sebelah Stadium Shah Alam, seksyen 13. Orang Shah Alam mungkin tau la kalau cakap pasal bende ni, tapi ade jugak yang tatau...Hehe..Pasar ni cume seminggu sekali je, rasenye...Setiap hari Ahad, dari pagi2 bute tu sampaila ke tengahari...

Dulunye ade barang2 terpakai je....tapi sekrang ni dah ade macam2, tapi aku tengok baju2 orang pompuan ni memang saaanggat la banyakkk....
Orang pompuan memang heaven laa kalau tengok baju banyak2 nih...
Orang laki ni jadik tukang angkat barang je...

Aku tau oke? Cume sebelum ni aku tak berkesempatan nak singgah dan berjual-beli..
Mase mula2 dulu, car boot sale ni atau jowone ngomong "pasar kabut" cume kecil-kecilan je.... Aku selalu limpas je, tak tersinggah pun...

Minggu lepas, Hari Minggu, adik bongsu aku ajak aku pi...Sebab memang takde bende nak buat...aku pun oke je laa...Ingat tak ramai...sekali sampai2 je dalam kol 10 lebih, orangnye...Bersusun2, gini2 haa.. (sambil menindihkan tangan antara satu sama lain)... Parking nye tak yah cakap laa...
Korang layan je la gambar ni...

Aku tak beli ape pun, tapi letihnye nak me-round satu pasar tu...Letih dowh...:bofu_41:
Dulu kecik je...Sekarang ni dah besar gile...

Ade dekat 10 row, dan setiap row dibahagi 2...
Setiap row yang dah dibahagi dua, ade deretan dekat 10 tapak...
Banyak tak??
Berapa sume wahai pakar maths dan cekgu2 maths serta engineer2 semua...??
Cepat kire...


Hehe....
Banyak dowh....And ade satu foodcourt untuk korang melampiaskan nafsu lapar korang:bofu_12: lepas penat me-round untuk beli barang atau sekadar window shopping je sebab poket tak mengizinkan...

Aku balik dengan T-Shirt 2 helai je...Itu pon sehelai seploh hingget...hehe...
Aku mungkin akan kembali..tengok je laa...

ps: Hari ni dah start meeting segala...Meeting GURU, meeting kurikulum, ko-kurikulum, bla-bla...Ni baru balik meeting.... 3 hari meeting berturut2 untuk ubat Cikgu2 Malaysia yang dah lame bercuti... Dan, skang ni aku tengah tengok citer Karut Indon, Ciung Wanara... Ejek la aku Kak Melah...Ade aku kesah..?? hahah...
Kue reti rak opo maksudnye???:bofu_16:

24 Superb Comments!:

  1. selamat bersekolah kembali.. hhe
    jalan jam la balik isnin neh kan

    ReplyDelete
  2. KNizam
    huhu..naseb laa...dah name KL, pJ, shah alam...mmg la gitu...
    sume sebuk nk anta anak gi skolah...

    ReplyDelete
  3. hehehehehehe... aku suka.. pas ni ko tak dpt jd blogger tegar... sebok ngan anak2 murid. pak2 murid... muahahahahahaha...

    aku teringin gak nak gi pasar kabut... tp tak pernah jumpe.. masa blaja dolu2 ada la gak dorg wat.. tp masa tu duit plak cecukup je...
    psr kabut yg ko gi ni ok ke... takut jual brg2 yg dah patut diltkkan di tmpt pelupusan smph je... hangin satu badan... pergi himpit2, hasilnye ... eeeelllleeeekkk :P

    ReplyDelete
  4. kutaksempurna
    hehe...ni oke rasenye...ko kene pandai pilih, mulut manis...pandai tawar..

    brgnye bayk tapi aku tak larat nk singgah satu2..
    org pompuan sggup la kut...

    aku sebok menabur bakti, dpt pahale byk... :P

    ReplyDelete
  5. wahhh..best tuh. bile ko nak bawak kitorg?? hehhehe :D

    ReplyDelete
  6. sebelum terlupe..gamba aku ader banyak lam sawanila. errr..aderla lam 5 keping gituh. ko carikla sendirik. heheh

    ReplyDelete
  7. oRanGeLiLY
    bile nk bwk??
    korg singgah2 la sini..tpi hari ahad je...sampai thari cemtu...
    mmg ramai gile...
    nk tunggu aku bwk entah bile..haha..

    aku konfius ko yg mane se...nmpk cam ko je, tp mcm bukan ko kut..entah!

    en_me
    gittewww leerr...

    ReplyDelete
  8. Ni musim cikgu meeting...ckLah sampai Sabtu ni kena sekolah...hari Sabtu jadi MC majlis PPD (masih ada permintaan rupanya...ha...ha..!!)

    Tengoklah...emang gue pikirin???
    Sementara cuti ni, belasah je. The Pingu Show pun tengok. Minggu dpn tak boleh dh sebab sekolah ckLah balik pukul 3 ptg.
    (nasib baik PDA handphone ckLah ada TV..boleh curi-curi tengok Agnes Monica JELITA ha..ha..!!)

    ReplyDelete
  9. xiiinam751
    waaa...ade extra job laa...bagus2...
    huhu...sekolah cemerlang mmgla balik smpi kol 3...
    PMR skolah akak bagus kut...

    zonaku
    kene pegi...
    sbb dah makin ramai, makin meriah...

    ReplyDelete
  10. masa jadik student kat obersee dulu, akak memang akan carik barang kat flea market aje sebab murah bangettt.. kalau setakat 50 sen.. 1 dollar.. 2 dollar.. sape tak juling bijik mata kan..
    tapi kat mesia, rasa cam mahal ajek.. cam tak berbaloi laa..

    ReplyDelete
  11. Neeza Shahril
    dorg sbb dah byk sgt brg yg terpakai, tp still ade harga, even murah..
    kalau buang rugi sbb mmg ade peminat dan pengumpul..

    tp kat mesia ni, kureng sket bende2 cemni,jd org yg jual pon kurang, tu yg up lebih2 tu....

    tgk2 bulih laaa....

    ReplyDelete
  12. huu. cikgu. slmt berjuang di tahun baru ye. :D

    ReplyDelete
  13. Sweet Thinker
    berjuang menentang hasutan syaitan...
    haha...
    InsyaAllah...

    ReplyDelete
  14. Suka aku tengok orang melayu suka berniaga sekarang, ini satu cara kembangkan ekonomi jugak,

    cuma kalau boleh jangan lah takat niaga tu ajer tak berkembang :$

    ReplyDelete
  15. masa dok kat jepun dulu pun ada gak pasar macam ni... http://kendhin.890m.com/emoticon/hi.gif

    ReplyDelete
  16. kalau car boot sales kat UK kebanyakan brg2 yg dijual adalah brg 2nd hand. termasuk la senduk,periuk, majalah2 lama...etc

    tapi car boot sales kita jual brg2 baru..mcm pasar malam jeh

    ReplyDelete
  17. Rjuna
    dah namenye org melayu...lambat laun ade yg MELAYU sebab takcukup modal nk rotate...

    Kasawari
    kite ni lebih kpd pasar je aku tgk...konsep car boot tu dah takde...

    benludin
    ye la tuh, konsep misconcepted...hehe

    ReplyDelete
  18. chekgu BH
    kwn aku ada sorg meniaga kt cni gak. tp aku x ingt dia meniaga apa. tp rsenye barg2 antik :)

    ReplyDelete
  19. snm
    huhu...muda lagi ke kwn ko tuh??
    yg ak pasan kat sane org yg meniaga brg antik tu cm dah tua je...

    ke aku tak pasan yg lain....
    ko xjoin ke???

    ReplyDelete
  20. dia ckp, dia tolong ayah dia. dia ada gak suh aku dtg jenguk2 tmpt dia. tp blm berkesempatan lg. insyaAllah sampai nnt jg! :)

    ReplyDelete
  21. snm
    smbil2 tu bleh la tulung shopping kat sane, kan??
    haha

    ReplyDelete
  22. huahuhauahua..
    aku pon tgk cite indon tu!
    tp beserta sumpah seranah la :p
    ngee

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png