Salam Lebaran...


Salam Aidilfitri. Kita akan beraya selama sebulan kan?? Lame sangat...Mase yang dinanti, bulan di mana kite saling memaafi...InsyaAllah..:puteh_2:

Mungkin korang ade dpt sajak Bahasa Jawa yang aku dok post kat comment box korang kan??

Huhu...Actually, aku takle paham sepenuhnya pantun tu...Huhu...:pandaGeli_11:
Cume isi pentingnye,
Jaluk Ngapuro Seng Akeh2
je...
Atau Melayu cakap, :puteh_11:
mintak maaf banyak2....

Okeh??

Di musim hari raye ni, makan beringat sket ye?? :pandaGeli_12:Makan, makan jugak, kesihatan jgn dilupe...
Semoga bahagia dan ceria di hari raye...!
Nyimpen jenang nang jero tin,
Arek digowo mareng suro,
Keluputan kulo lahir batin,
Salah silap njalok ngapuro.

Bocah cilik mangan sego,
Sego dipangan karo gulo,
Wes suwi orak ngomong jowo,
Dino royo njalok ngapuro.

Buko poso lawuh'e gereh,
Njegor sunge dicaplok boyo,
Keluputanku sing akeh-akeh,
Kito 0-0 eh!

Ikhlas daripada:
BaniHassim aka Cikgu Hazren seisi keluarga...


9 Superb Comments!:

  1. memang aku sepatah pun tak paham..
    apapun....
    Jaluk Ngapuro Seng Akeh-akeh

    ReplyDelete
  2. myzy
    Huhu...
    xpaham, tnye la sape2 org kat ganu yg phm bhs Jawe...
    hehe...

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin

    ReplyDelete
  4. Walau langkah tak bertemu,
    Tangan tak berjabat,
    uccap tak terdengar,
    Tapi izinkan hati memohon maaf, zahir dan batin..

    Selamat Hari raya Aidilfitri...

    p/s: baru nk mintak full traslation kt tuan umah pantun jawo tu.. haha

    ReplyDelete
  5. ermmm... kira adik beradik semua lelaki ker.. ayah tu masih muda lagi ya.. bergaya tu sungguh.. Alhamdulillah.. semoga sihat2 sentiasa buat ayah dan ibu Bro..

    ReplyDelete
  6. amboi..cikgu Bh sekeluarga..posing sakan yerrrr
    semoga mama awak cepat sihat...akak doakan

    ReplyDelete
  7. Ezad
    Njaluk ngapuro seng akeh2...

    azlieJONET
    err..
    sendiri pun kureng arif bhse jawe nih...hehe

    Kasawari
    Abah sebaya dgn mak...54tahun sudah...
    semangat je yg mude...
    umur dah jauh dah... :P

    nordee
    kureng serila...
    nak kene ade ade penyeri gak...
    ape la yg kureng ye agaknye???
    Huuhu...

    ReplyDelete
  8. wah.. berpantun ala2 jawa gitu...
    hehehe...
    x faham sepatah pun pantun tu...
    even mak ayah jawa...
    huhuhu.. :(

    ReplyDelete
  9. μάγά
    Lorr...hang tanye la mak bapak hang tu...
    dorg bleh translate kan...
    Huhu...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png