Tragedi Kuih Mazola...

Huh...Lega dah siap...
Entry sebelum aku ade cite yang mak aku berbunga2 hatinya:mLove: bile dapat buat kuih-muih biskut raye untuk raya akan bakal menjelma nanti...
Dan dah berjaya la menyiapkan 5 bekas tupperware penuh dengan kuih mazola yang wangi itu...
Huhu..Macam2 rintangan yang perlu diatasi...
Tuhan je la yang tahu...

Kuih mazola ni mudah nak buat, sedap dikunyah, wangi beraroma...
Kuih ni feveret cikgu muzem, dan mudah dibuat ikut kate cik yonna yang la ni dok sibuk mengabiskan kudratnye nyiapkan custom made raya cardnye tu...
Gigih hang na...??

Dan "buah tangan" daripada 5 bekas kuih mazola tu, kaki Mama bengkak2, sampai susah nak berpijak dan sekaligus membataskan pergerakan...
:puteh_24: Sian mak aku....

:mGuilty:Itulaa...Asalnya aku takmo tulung, sebab aku pun ade :mRambut: agenda aku sendiri semalam...
tapi tak sampai hati aku tengok mak aku tertongggeng2 sorang2 depan oven...
Dengan keadaan Mama yang dah tak macam dulu lagi...
Last2 aku "terpakse-rela" menulung mak aku ngabiskan kuih mazola adunan 2 kilo itu...
Banyak ooo....:puteh_18:

@ipin01Btui tak ipin??
Btul...btul...betul....@upin02

Hati Mama mmg besar, tapi kudrat membatasi segalanya...



Sekarang ni pun paham2 sendiri laaa...
Mane la ade orang yang buat kuih2 nih lagik...
Sume dah amalkan gaya hidup kuih tunjuk je...
Tunjuk dan bayar...Mudah kan??
@ipin01Btui tak ipin?? Btul...btul...betul....@upin02

Sedap? Murah?? Boleh tahan gak kan??
Tapi kenapa terdapat segelintir lagi yang masih bertahan nak membuat kuih raye segala nih..
Blogger pun ade gak yang rajin buat kuih raye ni..Kalau tak silap aku Cikgu Dayah...
Dier ni mmg cukup rajin bersilat depan oven nk nyiapkan kueh raye...
Salut laa dayah...!

Lepas berhabis dari jam 10 pagi sampailah ke 6.30 petang, inilah hasilnya...


Dan kalau dah keje orang laki, inilah...
Prinsip asal boleh je...
Orang jawe cakap
"orak telaten..."
maknenye tak cara la nak terlalu teliti dan details pasal bende2 ni sume...
@ipin01Btui tak ipin?? Btul...btul...betul....@upin02


Ade yang ter-well done, sampai terlebih hitam kuning telurnye...
Mak aku takleh nak komen, bising banyak2 sebab dier tau yang aku dah tolong ni dah cukup bagus kan???

Kaki Mama pu n tengah membengkak sekarang ni atas sebab teknikal...
Jadi banyak bende yang diplan hujung minggu ni tak dapat buat...
Antaranya ialah jadi host berbuke puase Ahad nih, nak buat rempeyek yang sedap itu...
Jadi takdela rempeyek....

Makan ati yonna dan cikgu niniey nak merasa makan rempeyek mak aku...

Rasenya mama plan nak upah je makcik aku, Bik Amah untuk ngerjakan rempeyek tu...
Kalu bulih NAK JUGAK ade bende tu raye nih....itu pun kalau Bik Amah nak...
kalau tak buat sayang pulak, sebab kacang dah beli berkoyan2 kat umah nih...Dah siap jemur pun...
Entah laaa...Biar mase dan waktu yang menentukan...

Pasal sekolah, tadi ade competition Poem Recital sempena English Week...
Dan poem ini dideklamasikan oleh student tahun 1 yang comey dan nakal itu...
Peserta feveret aku yang dalam gambar sebelah nih...

Namenye Anis Amira...Kiut gile...
Dengan kepak BU PERIK aka Ibu Pari-pari dari siri TV berjela2 mengarut Bawang2 Dua Kaler tu...

Kiut kan??? Dan Anis ni bukan saje kiut, menang pulak tu..Bace poem pun ok je....
Tahniah....
Bile nak bagi cikgu Kad Raye cam Kak Yonna...??? :mHihi:Hiks...





p/s: Same tak cam Bu Peri yang nih???

28 Superb Comments!:

  1. Biskut mazola mmg best...saya kasik 5 bintang hehe

    ReplyDelete
  2. wah CBH, mantap biskut tu..kalo ratah neh best neh..heheh makan time tgk tv.

    ReplyDelete
  3. aku bukan setakat bersilat depan oven, siap berkungfu, taekwondo sekali :p

    ReplyDelete
  4. Owh.. ini rupanya kuih Mazola.. hehehe... ini memang sedap ni... nyum nyum... ada resepi tak?? hehehe

    http://www.adrysabry.com

    ReplyDelete
  5. kalau ada resepi skali best jugak....nampak gaya semua2 kueh kena buat sendiri ni...takde dah kueh raya tunjuk2 kat sini...huhu...

    ReplyDelete
  6. BasH
    Ngadap depan tv bulih, sedap la sgt...tp bukan siang2 hari di bulan ramadhan ni ye?? :P

    hayad
    dah byk ke buat kueh raye??

    Adry
    NI kueh org malas, org buduh pun bulih buat kueh nih...Ikut kate mak aku laa..

    kalau nk lawa lagik, bulih letak kacang atas setiap biskut tu...
    resepi simple je, tp aku tatau laa..
    kene tny mak aku....
    yg pnting kene ade minyak mazola laa...baru jadi kueh mazola...

    ReplyDelete
  7. aik?
    kenapakah banyak sangat nama aku ni?
    malu i tau! hahhaa!! sila la lempang aku!

    weh!!! byknya mak hang buat kuih mazola weh!!!!!
    patot la kaki mak hang bengkak2.
    naseb la ko tolong.ksian mak ko :(
    xde pompuan lain leh tolong ke dlm umah ko tu?
    huhu..
    aku ni pun naseb ade aku.
    kalao tak,keras la mak aku ngan oven tu hahaha.

    ala..
    mak ko x jadi buat rempeyek ke? huhu.
    baru nk order.
    hee xpe la,
    yg penting mak ko sehat. tu je :D

    aal ko tak rakam video budak tu?
    huhu mmg sangat comel :p

    eh budak2 xe seni lg nk buat kad cm aku okeh :p

    ReplyDelete
  8. yonna bebot
    ape salahnye sebut2 name member aku kt sini kan??
    kalau xmengglemerkan pun, kurang2 org tu terbelahak byk2 kali sebab byk kali name kene sebut...Hee...

    kat umah aku, mak aku je sorg pompuan...
    kucen aku pun jantan! :D

    rempeyek tu xjadi buat kut..Mak aku ni kdg2 gagah2kan jugak...

    xsempat rakam dak tu bace poem, bz mengawas budak2 yg dok buat bising dlm dewan tu...
    aku kan ajk disiplin sekolah...huhu..
    kenela poyyoo...

    ReplyDelete
  9. Dak yonna tu asik dok tanya dah sampai ke belum..dah sampai ke belum...tiap jam dok tanya..mcm lah posmen keje 24jam sehari!

    Entah..berat dia letak ape sampai hari ni tak sampai² lagi...huhuhu..tak sabar nak blog it out!

    Gigih betul mama cikgu... itulah kudrat orang dulu²..kemampuan tenaga fizikal terbatas tapi keinginan menyempurna tugas sebagai ibu dan isteri menyediakan kuih hari raya mengatasi segala..
    Moga kaki mama cikgu cepat baik....

    ReplyDelete
  10. CikguZue
    Malas la pulak nak publish resepi kak..
    kalau rajin ade la ye...

    Kujie
    Thanks akak for the prayer for my mom..

    dak yonna tu bukan ape, excited pasal dier buat sendiri kad tu...
    kang kite publish la ramai2...

    kuInaJentayutiara
    Cam mekdi lak main delivery...

    ReplyDelete
  11. apasal aku br tau kuih ni punye name. pelik ni...

    kuih yg aku mmg tau name dia, kuih konflek je...

    ReplyDelete
  12. sultan
    huhu...
    baru tau ke??
    ko nih tak maria tunku sabri btullaaa...
    kene makan byk bende...baru tau name...

    name Mazola ni dari name minyak jagung tu, dan konflek tu pun dari name Cornflakes tu..
    huhu..lawak la ko nih... :D

    ReplyDelete
  13. siannya mak cikgu.. sampai hati cikgu biar mak sampai tertonggeng kat oven hehee.. ayat cikguuuu...

    sedapnya biskut tu.. akak suka biskut buat sendiri.. yang beli kureng sedap la.. tapi kalau beli yang orang buat kat rumah sedap jugak.. yang tunjuk kat kedai je tak sedap

    ReplyDelete
  14. iEn
    Nak?? Jemput la dtg umah...
    :D

    Neeza Shahril
    hehe...itu cume ayat ad-lib je... nk bagi sedap...
    x sampai hati saye biar mak saye sorg2 je...

    skg ni pun mak saye sakit2...Harap2 mama sihat seperti dulu laa...

    saye lepas buke je musti ratah kuih nih...sikit2 je laa..
    kalau byk bukan ratah namenye, tp melantak.. :P

    ReplyDelete
  15. Sedapnya biskuttt..hantarlah sikit kat sini cikguuu

    ReplyDelete
  16. Salam cikgu.

    Wah, tolong perabih kuih mazola gupenye... Hikhik :-p

    ReplyDelete
  17. biskut mazola tu pun kegemaran mak maYa...
    tahun nie x tahu mak buat ke x...
    bila baca post cikgu nie teringat mak kat kg...
    risau pun ada juga...
    kesian mak..
    sape lah agaknya yg tolong dier buat kuih2 raya ngn baju2 raya tu...
    bukan ada sapa lagi kat rumah tu...
    nak balik pun dekat2 raya jer nanti baru dapat...
    perempuan nie makin kuat bila dah bergelar isteri dan ibu...
    semoga ibu cikgu bertambah sihat dan ceria.. insya'allah....

    ReplyDelete
  18. Abahnajwa
    Huhu..jauhnye Abah...

    Puteri Ezza
    Tlg sket ye, kite tlg buat gak, jadinye kenela tlg abiskan gak..
    hahaha.. :)

    μάγά
    Harapnya Mak-Mak kite akan sentiasa sihat dan bertenaga utk menjadi suri dalam rumah kite kan??
    kite masih perlukan mak dlm hidup kite kan??

    Org pompuan ni kdg2 semangatnya kuat...saya kagum btul! :D

    ReplyDelete
  19. Alahai..rajin anak omak yer..
    Bnyk gler bancuhan adunan kuih tu..
    hoho..respek la..

    ReplyDelete
  20. Ainsya
    Huhu...
    kalau bukan anak dier yg tlg, nk carik bibik mane pulak tlg..
    aku tak smpai ati nk biar je..
    bukan sihat sgt pun mak aku tuh...

    ReplyDelete
  21. salam,
    cikgu, mak sy pun buat rempeyek gak,tiap taun dpt tempahan,ada reguler customer since 17 taun yg lepas...huhuhu...tp sy x bape suka mkn rempeyek,agaknye sbb tiap taun mengadap rempeyek je kot...hihihi

    ReplyDelete
  22. e~P~o~p
    kalau dekat 17 tahun org order, makne mmg sedap la ye??

    awak dah slalu makan, mmg la jelak...
    saye yg kdg2 makan ni bulih ngadap bende ni satu tin..hehe..

    kadang2 bulih makan sambil cicah ngn kuah pecal..nyum2..
    meleleh ayak liuq nih.. :)

    ReplyDelete
  23. Chekgu baniHassim
    Salute lah mak cikgu...
    Boleh geng ngan akak Hazeleyed...coz akak pun jenis suka buat kuih raya sendiri...tapi makan sendiri gak...not for sale!
    Selamat Puasa ek.

    ReplyDelete
  24. hazeleyed
    katenye air tgn kan lagi sedap...
    selamat berpuasa kak...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png