Food Guide line for Ramadhan Al-Mubarak...

BEWARE OF THE CARBS.
:pandaGeli_12:
ITU YG MENJADIKAN DIABETES – IBU SEGALA PENYAKIT.


Kalau rase nak memuaskan nafsu lapaq tu, silelah jamu mata dengan meng'klik' pada imej untuk paparan lebih besar dan mengenyangkan...Gulp...
:mSurrender: Telan ayak liur je laa...

  • :pandaGeli_32: Highest carb – NASI DAGANG @ 91.5 WHICH IS OH SO TO DIE FOR



  • :pandaGeli_35: Highest carb – SERI MUKA @ 35.9
  • :mDarah: Highest carb & calorie – DURIAN & MANGOES (no wonder it's an absolute no, no for diabetics)
  • 2nd highest calorie – COCONUT

CARBS & CALORIES INI, SEMUA 2 KALI GANDA A SERVING OF WHITE RICE...!



Pemakan2 fast-food ni, bawak2la beringat ye??? Sebab bende2 segera ni terlalu banyak trans-fat nyer...
Lebih baik masak sendiri dan makan sendiri ye???
Sendiri masak, sendiri taler...Jimat pun ye...Ekonomi sesangat...
:girl_9:


Renung2kan :mKanta: ...dan....
Selamat berpuasa dan berbuka ala carte (ala kadar) je...:mRambut:


13 Superb Comments!:

  1. Kak jie masak...paling simpe..kak jie tak suka kari, tak suka masak lemak
    so semlm rebus ikan masak bening..
    wat sambal..cili potong, bawang besar, tomaata..belancan..asam, garam ,gula
    wat masak kicap sotong... ada kot 5-6 ekor je.
    Sayur.. sawi hijau..kak jie tak makan sawi putih..hehehe
    itu saja..tak de kuih
    anak beranak makan...habis..syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
  2. nyum nyum nyum... sedap2 nye sume mknn tu... esp. french fries.. faveret aku tu...

    thanx ye cikgu sbb kurangkan pahala pose aku ini ari :P

    ReplyDelete
  3. Jie
    Waaa..simple laa kak
    dah rupe demo masakan dah...
    err...
    tp saye suke ade kueh...
    satu jenis pun jadi laa...

    nk makan nasik lepas dari solat mghrib, tp xmo kut...
    saje, nk jage bdan..


    ku tak sempurna
    lor...ushar2 je...bukan nk makan btul2 pn..
    er...fries byk gak lelemak nye...tak elok selalu diamalkan...
    better makan kentang putaq...kurang sket lelemaknye.. :D

    ReplyDelete
  4. Kat bazar ramadan..macam2 ada,cuma rasa dan cara buat belum tentu kita tau. Kalau kat kelantan kebanyakkan kuih manis2 dan itu katanya salah satu penyumbang kpd diabetis. Tapi kata orang bulan puasa ni makanlah makanan yg kita tak berani nak makan selalu..insyaAllah makanan tu tak memudaratkan..

    ReplyDelete
  5. TokNabe
    "Tapi kata orang bulan puasa ni makanlah makanan yg kita tak berani nak makan selalu..insyaAllah makanan tu tak memudaratkan.."

    Waa....cikgu ajar org makan bende2 yang jrg makan...hehehe....
    erm..itulaa, org ckp "buat ubat" especially org yg mmg sedia ada bende nih...

    ReplyDelete
  6. kalau makan nasi kerabu untuk juadah berbuka tadi mcm mana? ok ker? ahaks :)
    kena la mantainkan berat badan untuk bulan puasa nie. dah la susah nak naik..nak turun senang.tak la kering2 sangat..

    ReplyDelete
  7. whoaaa...penuh berinfo ini entry.heheh skali nampak pic burger2 tu sume.tetibe lapo!! agagagaga ;p

    jauhi burger! sungguh manyak kalori :P

    ReplyDelete
  8. tak kira lah banyak carbs ke.. banyak calorie ke.. akak nampak sedap semua tuuu hehehe...
    tapi orang selalu kata, masa muda ni kena jaga makan sebab tua nanti baru nampak effectnya..

    akak dah tua dah.. hehe.. tua la ni kira kan.. memang betul la jugak apa yang orang tua2 tu cakap.. ;)

    ReplyDelete
  9. ishh..
    fast food tu la heaven tp tu la..
    mmg pembawak penyakit betoi :))

    ReplyDelete
  10. saya baca post ni pukul 4.14 ptg. dah tak nampak (atau buat-buat tak nampak) semua calorie count. cuma nampak gambar2 tu je.

    ReplyDelete
  11. mOhD^.^rAz
    Huhu...bestnye kalau susah nak naik...
    makan nasik kerabu xpe, sbab nasik kerabu sihat walafiat...

    :: Cikgu Wiween ::
    Sendiri mau ingat ween...

    Neeza Shahril
    Consume at ur own risk...hehe...
    akak takle tue sgt kut...berumur je... :P

    ReplyDelete
  12. yOnnA
    Makan ingt tuhan Yonna... :D

    miss N
    Itu namenye rambang mate la tu...

    kuInaJentayutiara
    Sabaq Kak...bwk2 bentendang...hehe...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png