Payment...

Cakap pasal payment, sume orang suke...Ye tak?? Sape tak suke bile time dapat payment gaji...?

Sume terlompat2 kegirangan sebab lepas berpenat-lelah segalanya terbayar dengan wang hingget....
Kirenye segala2 terubat bile duit dan mule berkepuk2 dalam bank...

Mase tu la org berduyun2 memenuhi kaunter atm kepala singa atau bunga emas, atau ape2 je la yang bulih jadik lombong mas utk dikeluarkan segalanya utk menjelaskan segala piutang yang belum langsai...

:mBom:Time2 ni la orang mmg bertumpu kat satu tempat, lebih daripada biasa...
Kalau pengganas nak bom berani mati, bulihla tumpu kat tempat2 gini utk letupkan diri


:mDarah: Hehehe...Sure banyak yg terkorban laaa...

Cakap pasal payment ni samada berbaloi atau tak je...
Saje nak cite, payment yg aku bru dapat...Payment ke cemnie???
hehe...

Satu berbaloi, satu tak berbaloi...

Satu; yg kat atas tu...count how much i have now, class...Ces, cam kat dalam kelas pulak...
Sume RM12.50..

:puteh_14:Taik idung masin punye SaoSaoKoChi.....

Dua yg kat sebelah kanan ni, RM55....

Hampeh punye Apek SaoSaoKoChi...Tau ke ape tu?? Tu la pembeli surat kabar lame tu...
Kat umah aku nih pun mmg dah berlambak paper yg tunggu mase je nak dijual...Dah menyemak je kat porch depan umah nih...Last2 baru dapat nak jual...

Ingat banyak jugak la incomenye, sekali lepas dikire dengan jengal apek tu dgn kuku2 jari jemari yang panjang cam antu...entah berapa kandang khinzir la dier bela......Hasilnye cume doblas hingget setengah je...

1 jengal = sehingget...Jadi 12setengah jengkal = doblas hingget setengah...

Kasi la lebih sket towkey..ini tidak...aku doakan ko mati eksiden kat depan tu..
Sape suh kedekut taik idung masin ngan aku...
Paper tu bukan sikit, banyak tu...

Tapi takpe laa..ok gak daripada paper tu terlambak je kat luar umah aku tak dibuat ape2 baik aku jual even murah sesangat asalkan bleh menyumbang kepada kempen kitar semula negara..Ye dak??

Cess...Lantak ko la SaoSaoKoChi.....Ko yang untung...Dulik ape aku...

Yang kedua tu, okla utk aku...Itupun hasil yang aku tak expect sebenarnya...
Itulah duit hasil kelas tambahan yang aku buat selama 2 jam mase minggu lepas mase dak sekolah tgh syook cuti..

Aku ngajar subjek feveret aku, Science...Seronok gak..
Lagi besh dari ngajar Maths...
:mHantuk:

Kelas tu berbayar, jadi untuk tenaga pengajar dibayar 30 hingget sejam...
Aku dpt 55hingget sebab jam yang berikutnya tak cukup sejam..and lepas calculation, itula hasilnya...
OK la bagi aku...Sebab ini mcam gaji pertama lak lepas posting nih...
Perasaan aku berbunge2 mase dapat duit tu dari Cikgu Zuraidah yg aku bese panggil kak Zu je...
Aku pun macam dah makin suke dengan kelas tambahan nih..
Semalam pun aku dipelawa utk menggantikan Cikgu Rizal yang ade hal...
Ngajar Science gak...
Besh3...

Ckp pasal payment ni, kitorg nih entah ape nasibnye pasal payment tu..
Sekarang kerani sibuk dok mintak surat pelantikan GSST (Guru Sandaran Siswazah Terlatih)..
Masalahnya, surat tu kitorg belum dapat pun bayangnye..
Entah bile nak dpt pun belum ade klu langsung..

Secara normalnya, guru baru yang baru berposting atau pindah sekolah akan mula dapat gaji pada bulan ke-3..Tapi nasib kami ni Tuhan je yang tahu...
Sian kan kat kitorg???

Kirenye, raye kami tahun ni memang tak berapa nak beraye laa..sebab masing2 tengah broke gile2...
Apelaa nasib... :puteh_22:

Harapnye Bahagian Sumber Manusia, KPM dapatla mempercepatkan urusan nih..
Dan Allah akan sentiasa melapangkan jalan kami sepanjang berkhidmat tanpa gaji nih....

:mFlu:

p/s: Tak sabar nak tunggu result PRK Permatang Pauh malam nih...


Ayuh kita kibarkan bendera kita...
Jangan sekali2 kita
mengkhianatinya...




23 Superb Comments!:

  1. salam BH..

    cepat atau lambat guru baru dpt gaji bergantung pd kerani. kalau dia rajin tanya kt AG, cepat le korang dpt.

    dulu aku pending 3 bln aje.

    tp ada kwn aku 8 bln baru dpt gaji.. huhu

    ReplyDelete
  2. betol2... paper tu ptt bg la mahal skit. kn byk cite bole bc dlm tu. hehe...

    ReplyDelete
  3. hehe sabo cikgu BH sabo..alaa normal la tu,mule2 posting mmg leceh sket.pasnih mcm2 borang plak kena isi.kena wat pengisytiharan harta lagik sume.ehehe kite da kena panggil interbiu utk kompem jwtn da.next month, takut woooooooo. :(

    jual sokkabar lama kat apek mmg akan dpt sket.besa laa.dekut.lenkali jual kat kite.kite bg engko seposen 20 keping.egegeg ;p

    ReplyDelete
  4. errk kite nye gaji dulu pending 3bln jek.ikut kerani la cikgu. kalo krani cekap cpt la.kwn kat jhr lagik la.2bln aje.:)

    ReplyDelete
  5. saya posting pertengahan bulan Januari..hujung bulan tu dah dapat gaji dah..tapi pakai cek ler.tak de slip gaji lagi..apa2 pun bergantung pada kerani...kerani saya memang superb..cikgu2 baru posting mac tahun ni..april dah ada slip gaji..saya pun tak tahu macam mana kerani boleh buat camtu

    ReplyDelete
  6. sekarang kannns zaman internet, leh layaran utusan dot com dot my selalu.. takyah nak beli suratkabar .. takyah jual suratkabar lamer kat apekks ittewww.. padan muker apekks ittewww.. kannns

    ReplyDelete
  7. cikgu!!! akak kat s@udi ni dah ada update nih hehehe... lambat yeeee.. buat apa haaa?? mesti tak bangun tido lagi nih hehee..

    best nya rajin buat tuition.. kalau akak dok dekat, mesti hantar anak2 akak gi tuition gak dengan cikgu... kat sini tuitio mahal weiii.. sorang.. dekat SR500 sebulan.. tapi itu untuk berbangsa arab la.. sebab diorang tu kaye sangat.. kalau bangsa lain.. dalam SR250.. mahal gak kan..

    ReplyDelete
  8. sultan
    aku pun harap cemtu gak sultan...
    tp apek ni tak idung masin sungguh!

    :: Cikgu Wiween ::
    Godluck utk interviu ween...
    hopefully terus konfem la pasnih..

    ade ke org jual paper lame kire lai???
    Hohoh...

    nordee
    cepatla tu kak...beshle cemtu...
    kitorg ni masalhnya surat pelantikan gst xde lagi...
    mmg kene byk2 bersabar..
    kerani tu bleh tlg nk bg cepat, tp dokumen tu yg takde..camne...?? :(

    ReplyDelete
  9. en_me
    Kalau ikut aku me, aku pakai online je...
    tp masalahhnye org2 lame ni tak bape nk mesra it...
    so, smpi skrg le paper maseh lagi laku...


    Neeza Shahril
    lorr..patutnye local la dpt murah, ni foreigner lak yg dapt murah...
    saye pun dah mcm suke buat kelas tambahan nih...sebab dpt ajar subjek fortaire saye...

    saye buat tuitio online je laa..akak anta anak akak...bleh?? :D

    ReplyDelete
  10. hehe, masa sebelum posting dlu aku mmg jual ape yg ptt dijual. nk duit punye psl. jual paper, majalah, tp mmg tak bebaloi, sikit benor dpt. tp ok la, at least dpt membantu bumi, ngeh ngeh.

    pastu ngajo kt pst tusyen. dpt la tampong idup aku beberapa bulan jd penganggur tuh.

    ReplyDelete
  11. ekekekeke. entry lepas geram kat apek tuh sungguh beremosi :D

    Ya. I'Allah Tuhan akan lapangkan rezeki hambaNya yang berjihad mendidik anak bangsa.

    ^_^

    ReplyDelete
  12. kau 3 bulan tak dapat gaji?..aku dulu 8 bulan beb! beetuiii...utang duit PIBG, duit suwa..mapoh.Siap naik sampai pengarah..

    ReplyDelete
  13. guna lah elaun MAS..
    mak ayah support! huhu

    ReplyDelete
  14. sabar aje lah.... cepat ker lambat ker mesti dapat.

    seb bek apek SaoSaoKoChi 2 byar gak... akak hr 2 x byar.. tak dak duit kechik katanya... hampeh..

    ReplyDelete
  15. hayad
    huuhu...gigihnye ko carik duit ek??
    mmg tak berbaloi lgsung jual bende paper2 nih sume...
    baik sedekah je, dpt pahale...

    nur'ain
    apek tu xbersalah cikgu ain, kukunye yang panjang mengurai tu yg bersalah...
    sape suh xpotong kuku... :P

    InsyaAllah aku akan cube mengikhlaskan P&P aku...

    cikgooden
    Agak2nye, member cikgujawe tu cikgu ooden la kut??? 8 bulan...gile lame.... :(

    ReplyDelete
  16. yOnnA
    Huhu..untungla aku dok ngn mak ayah..
    sesak2 leh mintak nyawa...Hahaha.. :D

    kuInaJentayutiara
    Harap2 cepat la kak...
    Sebab kalau poket penuh, hati pun senang...
    bdn pun makin mencanak2 naik...hahah. :$

    ReplyDelete
  17. Salam ziarah....
    Kesiannya dengar..! Cubalah mintak advance dari bos dulu! Akak dulu buat tebal muka mcm tu utk bayar sewa rumah dan tambang bas!Abeh...tak sampai ati nak mintak kat bapak!

    ReplyDelete
  18. Salam kak...
    Saye buat loan ngan MakAbah je laaa...
    Sib baik la dok ngn famili...
    Lepas nih kene bayar balik laa..ngan bunge...hehe...

    ReplyDelete
  19. owhh...harap2 kes2 mcm tu kes terpencil...nnt cikgu tak de la alami pengalaman perit mcm derang tu ye

    ReplyDelete
  20. ouh ya.
    rasa nk komen pasal paper timbang kati tu la..haha.
    skang ni mmg mcm da xde nilai..
    hari tu punya la byk paper aku kasi,
    'dia kata 50 sen je.
    mak aku ckp kat apek tu xyh ka bayar :p]huhu...

    ReplyDelete
  21. Jie
    Harap2nye laaa Kak...
    doa2 je laaa...

    yOnnA
    itulaaa...hampeh je...
    kite kunun2 nk menjual dgn harapn dpt duit sket...
    skali mmg sket duit yg kite dpt... :(

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png