Pabila Kita Merdeka, Merdekalah Kita Hendaknya...


Tema Hari Kebangsaan ke-51
PERPADUAN TERAS KEJAYAAN

Huhu...tajuk entry yang semakin *poyos...ade iras2 tajuk entri KakJie tak??
(saye tak bermaksud nak kate KakJie poyo...saye je yg poyo...ampun ye...)
:blush:

Entry hari nih maybe nak expose mereka yang mungkin masih belum alert dengan Hari Kebangsaan kita yang just around the corner. Tarikh keramat tu dah tak perlu diperkenalkan, dan yang yang penting saat dan tika ini adalah semangat dan kekitaan kita dalam memperjuangkan segalanya untuk nusa dan bangsa kita sendiri.


Sebuah negara itu diukur daripada pelbagai aspek, pembangunan, perpaduan, kemakmuran etc...Selagi negara itu stabil, selagi negara itu makmur, rakyat yang tinggal di dalamnya berbahagia menikmati segala nikmat kurnianya...Hasil bumi yang dituai, dinikmati bersama dalam keadaan yang aman, makmur tanpa diganggu-gugat oleh sesiapa pun..

Dalam senario negara sekarang yang kecoh itu dan ini, biase lah. Sebab kalau aman je, takde isu sana dan sini, bukan negara namanya. Bukan senang nak puaskan hati semua pihak...Lagi 2 dengan penduduk negara yang mencecah hampir 26 juta sekarang ini (kalau tidak silap aku)...Kalau silap bulih kene pancung nih, fakta kenegaraan fail nih......Ampunkan saya kalau saya khilaf...

Dan, cakap pasal Hari Kebangsaan kita ni, tau ke fakta2yang sepatutnye kite tau..
Penting nih...Tahukah anda??? Hafalke tema2 Hari Kebangsaan semenjak tahun 1970 sampai 2008 ni berserta dengan lagu tema2nye sekali??

Kalau tatau, atau mungkin bukan lupe tapi tak hingat, atau sudah hampir nyanyuk tak bape nak ingat, meh kite same2 recap...

Ikut cikgu bace skali ye....
:sobrakana:

Tahun Tema
1970 Muhibah dan Perpaduan
1971 Masyarakat Progresif
1972 Masyarakat Adil
1973 Masyarakat Kebudayaan Malaysia
1974 Sains dan Teknologi Alat Perpaduan
1975 Masyarakat Berdikari
1976 Ketahanan Rakyat
1977 20 Tahun Bersatu Maju
1978 Kebudayaan Seni Perpaduan
1979 Bersatu Berdisiplin
1980 Berdisiplin Berbakti
1981 Berdisiplin Berharmoni
1982 Berdisiplin Giat Maju
1983 Bersama ke Arah Kemajuan
1984 Amanah Asas Kejayaan
1985 Nasionalisme Teras Perpaduan
1986 Bangsa Tegas Negara Teguh
1987 Setia Bersatu Berusaha Maju
1988-1989 Bersatu
1990 Berjaya
1991 Wawasan 2020
1992 Wawasan Asas Kejayaan
1993 Bersatu Menuju Wawasan
1994 Nilai Murni Jayakan Wawasan
1995 Jatidiri Penggerak Wawasan
1996 Budaya Penentu Kecapaian
1997 Akhlak Mulia Masyarakat Berjaya
1998 Negara Kita Tanggungjawab Kita
1999 Bersatu Ke Alaf Baru
2000-2006 Keranamu Malaysia
2007 Malaysiaku Gemilang
2008 Perpaduan Teras Kejayaan

Sumber: Wikipedia

Banyak kan?? Mengah cikgu nak nyebut semuanye...Somput dah nih..@ngiler
Ni baru tema, lagu tema??? Huhu...takpe laaa...
Just nak highlitekan lagu tema tahun nih...

Dengan tajuk lagu yang sama dengan tema, lagu ini hasil nukilan lirik: Lokgha (Lokman Ghani) dan lagu: Dato' Pak Ngah...Didendangkan oleh Roy yang cukup sinonim dengan nyanyian patriotik...Macho gile sore...Hoho...

Kalau terase nak dengar lagu tu, bulihla klik button play kat player bawah nih ye...Silela ye...Jangan malu...





Personal opinion: lagu Keranamu Malaysia adalah yang terbaik setakat ini. Lagu tu ade segala2 nya....kalau berani try la buat lagu lain yang lebih baik...
:siga:


Ayuh kita kibarkan bendera kita...
Jangan sekali2 kita
mengkhianatinya...



14 Superb Comments!:

  1. Harap2 tema Hari Kebangsaan tahun ni betul2 apa yang dimaksudkan.

    Perpaduan Teras Kejayaan.

    Ya Pak Lah mmg sgt2 menitik beratkan soal perpaduan. prinsipnya baik dengan semua org. sampaikan bangsa dan tanah air sendiri tergadai pun dia x perasan. huh..

    soei termasuk bab politik lak. hehe..
    x salahkan? kata bulan patriotik. peace!

    ReplyDelete
  2. terimakasih cikgu..
    hah..ini le untungnya ada blogger2 cikgu ni..

    kak jie nk ciluk..tak kita...nk gak post entri ni kt blog...

    ReplyDelete
  3. b u n g a h a t i
    itula cikbunge oi...
    bukan senang nk puaskan hati sumer pihak...

    kepimpinan ni byk care, sama de nak autokratik, demikratik atau laissez faire...

    org kadang2 tau nk kondem je kan??

    Kujie
    huhu...amik je kakjie...tak kisah pun...
    sebab saye pun ceduk je nih...
    proceed...

    ReplyDelete
  4. ho yeh..patriotik!!!adkh anda menampal bendera ?hehe

    oh, umbut tuh cam rase rebung tp cam sedap la, lemak2 jugak

    ReplyDelete
  5. selamat merdeka.....
    sebulan beb!..dah gantung bendera dah?....

    ReplyDelete
  6. nilai kemerdekaan itu tiada tolok bandingnye...
    semoga kita menghargainye , bukan hanya sekadar mengingatnye tp turut memperjuangkannye dgn cara yg sepatutnye.amin...

    ReplyDelete
  7. oRanGeLiLY
    aan, aku blom wat gi..blom lagi na kibar bendera btol2..
    arini kot aku beli...

    cikgooden
    blom la cikgu..
    tp rasenye arini bru nak beli...
    baru kibarkan bendera maya je nih.. :D

    CikguZue
    Semoga dunia indah yang kita miliki sekarang ini aman selamanya...
    Amiin..

    Jie
    jgn jeles kakjie...
    makan ati je xpe...hehe

    ReplyDelete
  8. hari merdeka a... harap2 leh dapat gaji.. kalo tak, tak merdeka la...

    ReplyDelete
  9. tema yg aku igt sampe skrg ialah bersatu menuju wawasan sbb singkatan dia BMW. haha...

    ReplyDelete
  10. ooohhh.. tahun ni tema lain ye. Perpaduan.. ehemm.. mendalam maksud tu. tapi, diorang ni ikut ke? lalalalaaaa...

    ReplyDelete
  11. ouh ya..
    tenkiu for the information.
    x penah aku tau tema tahun2 lain =)

    ReplyDelete
  12. kuInaJentayutiara
    merdeka cikgu baru cam kitorg nih takdenye...
    takde maknenye,gahye pun kering je nih... :(

    sultan
    Wah,bmw la plak...
    tema tu kan mase msia tgh gile mengwar-warkan wawasan 2020 tu...
    kecoh pasal wawasan nih...

    Neeza Shahril
    Dalam suasane skg nih tatau kak...
    perpaduan tu yg kite kene tekankan lebih lagi...
    InsyaAllah...
    Tp bukan keje senang...

    Jie
    BOLEH ape kak??

    yOnnA
    my pleasure...dah kje cikgu utk deliver info kan???hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png