Misi Selamatkan Pokok Kelapa...

Letih wooo@senam....huhu...sebab tak biasa...Kalau semalam adela Kak Blogger fofuler tu ngan familinye berasak2 gi MAHA yang berlangsung skang nih sampailah 23 Ogos nanti (kalau tak silap aku); dan sempat selamatkan makhluk tuhan antara yang paling kecil dari jaringan maut. Mulianya kerja...Aku pulak semalam dah buat satu misi yang meletihkan...japgi aku cite...sementelah nak abiskan cuti2 sekolah yang seminggu ni...

Aku pun berhajat nak gi MAHA gak, sebab blom berpeluang nk gi lantaran malas, busy yang teramat sangat...Abah aku je yang dah gi, bukan sekali; 2 kali....Salute la abah! Pastu bile Abah dah pegi MAHA tu, tempat yang mmg faveret dier-bende2 yang berkaitan dengan pertanian nih sume dier sanggup...bergolok-gadai dan berhabis pun tak kisah...@gatau

Mane taknye, dari produk pamplet yang berkepuk2 Abah kumpul dari booths kat sane, produk anak pokok pisang dari WorldLab tu pon Abah beli, garam untuk lembu2 Abah dan chainsaw yang harganye ribuan hingget...Huhuh...@nangis

Gambar kat sebelah nih la chainsaw nye...Huhu...Bende baru, so abah decided nak test power. Kebetulan Abang Pis pulak balik semalam, saje melawat nak bawak Nabil jumpe Mama aku, so memang tepatlah masenye. Aku ngan Abang Pis yang terpakse kerja kuat meng-clearkan pokok mangga ngan pokok kelapa depan umah yang abah tanam dah berdekad usianya...kut2 lebih kurang ngan umur aku...

Letih woo...tapi sib baikla ade jiran2 yang baik ati dok nolong tang bab2 nak pangkas pokok pakai chainsaw nih...kitorg tak bese buat, memang kekok semacam laa...Hehe...

Kat bawah ni scene pangkas-memangkas yang dok kitorg kejekan...

abang ni pon jenuhla nak carik port terbaik utk start pangkas pokok...

Sebelum meng"arwah"kan pokok kelape nih, kitorang petikla bape bijik buah kelapa yang ade...

Tali dipasang keliling batang pokok kelapa...

Bersedia untuk menarik...Jom tarik ramai2 ...!

Cam main layang2 je...ke wau???
:sweaty:

Abah potong batang tu, sket demi sket..kitorg standby je nak tarik tali tu...Tarik!

Tumbangnye pokok kelapa remaja...
:sorry:
Pokok nih dah genting; ikut cakap abah. Dah genting sebab batangnye dah kecik, pastu sebab ditanam di kawasan bukan kampung, tinggi2 takut tumbang kne wayar letrik nih pulak..


Bro ni yang banyak tolong, especially tang nak kerat2 batang pokok ni into pieces...Nampak cam dah expert je. Kalau aku atau abang aku yang buat, memang terkial2, malu nye...
:sweaty:

Lepas dah kerat2 nih sume, satu keje lak nak kene carik tempat utk buang...jenuh gak le nak buang...Tapi sib baikla kat seksyen sebelah seksyen aku ni ade kawasan semak yang boleh jadik port nak buang pokok2 nih sume...kalau tak mati nak cari tempat...

Ape2 pun, skang nih dah clear sket depan umah aku nih, kalau tak maunye cam mini jungle dusun depan umah nih...Cume kurang sketla kandungan O2 yang dihasilkan sebab sume dah kene tebas..

Nota kukukaku: Hari ni besh..sebab aku cuti dan kat luar hujan lebat..yeay...! Jangan jeles ye..
Lame dah tak ujan...Japgi nak gi sekolah nak ambik bahan utk ngajar kelas tambahan esok...
@musikUnderneath pokok klapak, I will wait for u...huhuhu..


12 Superb Comments!:

  1. dah clear segala, ada ape2 ke?...buat kenduri kendara ke...dah cuti2 sekolah kan. hehehhe....

    ReplyDelete
  2. CikguZue
    Kenduri kendara??? Idoklaaa...
    musim mengawan saye lambat lagi kot...
    entah cuti sekolah bile pun tatau lagi.. :p

    ReplyDelete
  3. ini bkn superguru lg. dah cam superhero dah gayanye. haha...

    ReplyDelete
  4. umbut kelapa sedap la... buat apa ngan umbut tu??

    ReplyDelete
  5. amboi cam best jer keje tuu ek
    keje amal ker apa
    boleh ler mintak potong pokok-pokok kat semporna ni
    banyak pokok tau

    ReplyDelete
  6. Cikgu tak ambik ke umbut kelapa tu? sedap cikgu umbut kelapa masak lemak putih.
    takpun masak gulai daging letak umbut.. yuuummmyyy!!

    ReplyDelete
  7. sangatttttttttttt suka template ni...mcm kakjie kan..kan..kan...:D

    huhu..sama le tu..kakjie p MAHA bkn ngadap dlm dewan berecon pun.situ kiosk mcm2 promosi je

    kakjie menapak kat tapak berpanas terik..tu arr pasai sampai hari ni cekang urat kaki..kehkehkeh

    erkkk..umbuk kelapa tu sedap..buat masak lemak..satu kampung boleh makan.

    nampkak dragon fruit tu..dah pernah berbuah ke?

    ReplyDelete
  8. sultan
    ni baru sket aku tjk power..baru 2000hp, blom aku tunjuk 20juta ribu hp...
    ku tak sempurna
    aku tak buat ape2 ngn umbut tu KTS...
    just bagi2 je ngn jiran2...
    ciput je umbut nye..
    tp sempat rase cecubit laa...
    sedap..

    irzanus
    takyah semporna yie, kat keliling umh aku nih pon bersusun pokok tunggu nak kene tumbang...dah lame pokok depan umah aku nih...
    sume pokok2 ni kebun mini abah aku..

    Rajin ngn malas je..:p

    Neeza Shahril
    tu la kak, ramai yg kate sedap dimasak..tp sye tak amik, just bg jiran2 je...
    lagipun umbutnye ciput je...

    Kujie
    Saye pun SAAAAAANNNGGGAAAAT suke template nih..
    pasni dah malas nak tukar2 dah...
    InsyaAllah...
    Kan kite same, HIJAUmania??

    saye nk pi, insyaAllah..maybe ajak abah ke...kalau dier nak...

    pasal pokok dragon tu,dah pernah berbuah, kire menjadila kali ni... nanti saye buat entri sket...

    ReplyDelete
  9. huhu... sedap umbut kelapa ni... penat gila kalau takat dua orang nak kerjakannya... nak masak apa ni?? hehhe :)

    ReplyDelete
  10. adry
    Tu la pasal, bukan satu pokok, 2 pokok...
    nak ngemas tu yg sengal2 satu badan...
    entahle, bende tu masak ape, sume dah bagi kat org...

    ReplyDelete
  11. heh kalo aku,
    pangkas mana ja yang aku rasa ok ngeh3..

    penat kan keja2 cmni?
    ai dont like :p

    ReplyDelete
  12. hehe..
    org laki kene la kje kuat sket..
    baru jantan...Hahaha...
    aku pun xsuke keje nih, tp sekali skale ape salahnya...kan??

    Bleh build up muscles...hehe...:P

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png