Alif Wau Mim Ba Wau Ta = UMBUT!

Ni la model chainsaw yang Abah dok nak test power tu. Abah beli mase sesi melawat ke MAHA 2008 utk kali kedua. Mase 1st time visit tu Abah dok asyik kutip pamplets, brochures dari booths yang ade kat sane. 2nd time visit, Abah terus beli bende alah nih, block garam gunung untuk lembu2 abah tu. Baja2 ngan racun pokok tu takyah citer laaa...
Abah kalau dah minat, sume sanggup...@love

Mase aku try pakai bende alah nih, almaklumla sebab tak bese buat keje2 kampung nih semua tak mendapat latihan yang secukupnye, memang problematic sket laaa..Nak carik angle yang terbaik untuk port atas pokok, pastu carik dahan terbaik untuk dipangkas, dengan bunyik machine yang ngeri tu...huhu..

dah tu, sampai ke hari ni tangan aku sengal2 ...hampessungguh...dasar budak bandar aku nih...hehe..


Sebahagian buah kelapa tua dan muda yang dipetik sebelum "menewaskan" pokok nih...tak lalu nak makan pun kelap2 nih sume, dah give away kat jiran2 yang rajin menolong. Terima kasih daun keladi jiran2 sume...btullah kate pepatah melayu...

Berat sama dipukul dipikul, ringan same dijinjing...

ade satu lagi...

Bulat air kerana indah waterpembetung, bulat manusia kerana muafakat...

Satu lagi, nak kabo pasal umbut kelapa. Tau ape tu umbut kelapa??? Dah ade yang tanye sebelum nih, terimakasih utk kengkawan yang dok tanye...Huhu...aku buat2 tau pasal bende nih...tak le, aku mmg tau. Idokla aku bute langsung knowledge pasal kampung nih...tak baik taw!
:sobrakana:


Lepas je pokok yang gedabak tu ditumbangkan, kitorg kerat2 la batang tu into pieces, senang nak uruskan....dan kat atas sekali, bahagian pucuk pokok, kat situla adenye umbut nih...batang sket punye besar, umbutnye ciput je...

Jenuh jugakla nak discover umbut nih, kalau takde la chainsaw nih, tak koser aku nak korak umbut nih...lepas dikuak satu demi satu pelepahnye, barula jumpe....

Dah jumpe ape lagi, raselaa...Rasenye mmg manis...sedap nih...rasenye cam umbut (ye ke namenye nih??) dalam kelapa tua tu...manis2 buah dan lemak2....

Kuak punye kuak, barulah jumpe umbut nih...dah jumpe kitorg bagi sket same sket...tapi nak buat masak ape??? entah...memang aku tatau...
Yang penting rasenye memang sedap...kalau bulih nak sgt makan ari2...huhu...Poyonye...

Sekali sekala, bende2 ni seronok gak buat... cume aku kadang2 mengeluh kalau kene buat bende2 nih, depan2 abah...sebab aku malas, hehe......Abis sengal2 badan aku....Ngengade punye budak bandar!

Gotong royong cemni dapat eratkan hubungan sesama jiran, sebab kitorg jarang jumpe sebab kalau hari biase memang sume sibuk dengan keje, bile hari minggu cemni sume orang free, bleh kenal2, bleh borak2...bende yang susah pun bleh jadi ringan kan??

Sengal, sengal jugak...tapi ade hikmah di sebaliknye...
:eheh:

19 Superb Comments!:

  1. dah lama betul tak join gotong royong macam ni kat kampung...rindunya suasana macam tu...

    ReplyDelete
  2. ooooo..itu umbutnya...msk entri baru..hahahaha

    lamanya taka mkn umbut ni...gegan ( air kelapa muda) boleh juga cari bawah 'payung'

    hehehe

    ReplyDelete
  3. kat sarawak, ada ulat sagu (dari pokok sagu ofcoz) yg boleh dimakan gittewww sajerrr.. eeee

    ReplyDelete
  4. nordee
    sronok gak goyong-rotong cemnih...
    kene selalu amalkan...
    keje berat jadi mudah...

    Kujie
    gegan tu cam air nira kelape ke kak??
    ke air kelapa dalam buah kelapa tu??

    en_me
    en me bru balik swak kan??
    tak makan ke ulat sagu tu??
    kan ke sumber protein yang baik tu..
    menggeletis, idup2 kene makan...
    yekkk!

    tapi sedap kot...

    ReplyDelete
  5. sedapnya kalau dapat minum air kelapa muda itu huhuhu

    ReplyDelete
  6. hehe.. teringat aku zaman sekolah dulu aku wat keje sambilan tebang pokok nie..

    selalunya aku diberi upah memanjat pokok.. hehe..

    tapi memang bez kalau dapat pokok kelapa, tak susah nak kemas..
    lagi satu, bleh layan air kelapa buat ilang penat..

    ReplyDelete
  7. perghhhhhh..pokok ada besaq seconet...tarik sekampung!...
    selamat cuti bro!...

    ReplyDelete
  8. slalu gotong-royong ni byk org dtg tgk je...

    tp kalo aku yg dtg musti aku kerah tenaga punye. ha ha...

    ReplyDelete
  9. waahh gajinnye cikgu BH menolong abahnye.bakal menantu sapa la ni.agaggagagagaga

    ReplyDelete
  10. akak paling suka tengok orang tumbangkan pokok kelapa..
    sebabbbbb.... akak suka dapat minum air kepala muda... dapat main dengan daun kelapa dan buat lidi.. jugaaa.. dapat umbut tu..
    sedapnyeee laaaa..
    rindulah nak duduk kampung.. :)

    ReplyDelete
  11. sedapnye umbut kelape masak lemak..
    weh, mai masuk blog aku yg da semak ngan sawang. ader something utk ko

    ReplyDelete
  12. ~Cinta Milo Ais~
    kelapa tua lagi besh...
    leh buat santan! :D
    menteil
    wwoooo...gigihnye amik upah panjat pokok kelapa...
    kagum aku...

    cikgooden
    huhu, cikgu, pokok tu nmpak cam kecik, nak tarik xsusah pun, sume lakonan semata-mate..
    utk tujuan illustrasi je...

    sultan
    beshnye kalau ko dok area umah aku nih, leh mintak ko dtg tlg tiap2 minggu... :p

    ReplyDelete
  13. :: Wiween laoshi ::
    menantu sape??
    ade ke yg nk jadikan aku menantu???
    Neeza Shahril
    waahhhh..ini mmg btolla pokok kelapa tu pokok 1000 gune...
    siap buat lidi...
    bende ni bukan selalu buat kak..kadang2 je...

    oRanGeLiLY
    sedap ek??rasenye camne???lemak2 ke??
    ade award ek??
    kang aku amik ek??

    ReplyDelete
  14. umbut tu dimakan begitu saje je ker?
    atau masak lemak ke atau dibuat pengat? maaf sy mmg tak tau. :)

    ReplyDelete
  15. Umbut kelapa tengah orang cari masa2 cuti sekolah ni kat kelantan. hehe buat campur masak daging untuk kenduri kaween daa.. sedap!

    ReplyDelete
  16. @b u n g a h a t i
    ikut kate org gitu laa...
    slalunye org masak lemak putih tu..
    rasenye lemak2 manis..

    aku prefer makan mentah dari dimasak...

    ReplyDelete
  17. @Kujie
    lor, name lain air kelapa mude la nih...
    miskinnye vocab BM-ku ini...

    ReplyDelete
  18. @TokNabe
    Org carik???
    Bistu kene tebang pokok kelape la ek??
    woo...letih wooo...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png