Alif Wau Mim Ba Wau Ta = UMBUT!

Abah kalau dah minat, sume sanggup...

Mase aku try pakai bende alah nih, almaklumla sebab
dah tu, sampai ke hari ni tangan aku sengal2 ...hampessungguh...dasar budak bandar aku nih...hehe..

Sebahagian buah kelapa tua dan muda yang dipetik sebelum "menewaskan" pokok nih...tak lalu nak makan pun kelap2 nih sume, dah give away kat jiran2 yang rajin menolong. Terima kasih daun keladi jiran2 sume...btullah kate pepatah melayu...
Berat samadipukuldipikul, ringan same dijinjing...
ade satu lagi...
Bulat air keranaindah waterpembetung, bulat manusia kerana muafakat...
Satu lagi, nak kabo pasal umbut kelapa. Tau ape tu umbut kelapa??? Dah ade yang tanye sebelum nih, terimakasih utk kengkawan yang dok tanye...Huhu...aku


Lepas je pokok yang gedabak tu ditumbangkan, kitorg kerat2 la batang tu into pieces, senang nak uruskan....dan kat atas sekali, bahagian pucuk pokok, kat situla adenye umbut nih...batang sket punye besar, umbutnye ciput je...
Jenuh jugakla nak discover umbut nih, kalau takde la chainsaw nih, tak koser aku nak korak umbut nih...lepas dikuak satu demi satu pelepahnye, barula jumpe....
Dah jumpe ape lagi, raselaa...Rasenye mmg manis...sedap nih...rasenye cam umbut (ye ke namenye nih??) dalam kelapa tua tu...manis2 buah dan lemak2....


Yang penting rasenye memang sedap...kalau bulih nak sgt makan ari2...huhu...Poyonye...
Sekali sekala, bende2 ni seronok gak buat...
Gotong royong cemni dapat eratkan hubungan sesama jiran, sebab kitorg jarang jumpe sebab kalau hari biase memang sume sibuk dengan keje, bile hari minggu cemni sume orang free, bleh kenal2, bleh borak2...bende yang susah pun bleh jadi ringan kan??
Sengal, sengal jugak...tapi ade hikmah di sebaliknye...

dah lama betul tak join gotong royong macam ni kat kampung...rindunya suasana macam tu...
ReplyDeleteooooo..itu umbutnya...msk entri baru..hahahaha
ReplyDeletelamanya taka mkn umbut ni...gegan ( air kelapa muda) boleh juga cari bawah 'payung'
hehehe
kat sarawak, ada ulat sagu (dari pokok sagu ofcoz) yg boleh dimakan gittewww sajerrr.. eeee
ReplyDeletenordee
ReplyDeletesronok gak goyong-rotong cemnih...
kene selalu amalkan...
keje berat jadi mudah...
Kujie
gegan tu cam air nira kelape ke kak??
ke air kelapa dalam buah kelapa tu??
en_me
en me bru balik swak kan??
tak makan ke ulat sagu tu??
kan ke sumber protein yang baik tu..
menggeletis, idup2 kene makan...
yekkk!
tapi sedap kot...
sedapnya kalau dapat minum air kelapa muda itu huhuhu
ReplyDeletehehe.. teringat aku zaman sekolah dulu aku wat keje sambilan tebang pokok nie..
ReplyDeleteselalunya aku diberi upah memanjat pokok.. hehe..
tapi memang bez kalau dapat pokok kelapa, tak susah nak kemas..
lagi satu, bleh layan air kelapa buat ilang penat..
perghhhhhh..pokok ada besaq seconet...tarik sekampung!...
ReplyDeleteselamat cuti bro!...
slalu gotong-royong ni byk org dtg tgk je...
ReplyDeletetp kalo aku yg dtg musti aku kerah tenaga punye. ha ha...
waahh gajinnye cikgu BH menolong abahnye.bakal menantu sapa la ni.agaggagagagaga
ReplyDeleteakak paling suka tengok orang tumbangkan pokok kelapa..
ReplyDeletesebabbbbb.... akak suka dapat minum air kepala muda... dapat main dengan daun kelapa dan buat lidi.. jugaaa.. dapat umbut tu..
sedapnyeee laaaa..
rindulah nak duduk kampung.. :)
sedapnye umbut kelape masak lemak..
ReplyDeleteweh, mai masuk blog aku yg da semak ngan sawang. ader something utk ko
~Cinta Milo Ais~
ReplyDeletekelapa tua lagi besh...
leh buat santan! :D
menteil
wwoooo...gigihnye amik upah panjat pokok kelapa...
kagum aku...
cikgooden
huhu, cikgu, pokok tu nmpak cam kecik, nak tarik xsusah pun, sume lakonan semata-mate..
utk tujuan illustrasi je...
sultan
beshnye kalau ko dok area umah aku nih, leh mintak ko dtg tlg tiap2 minggu... :p
:: Wiween laoshi ::
ReplyDeletemenantu sape??
ade ke yg nk jadikan aku menantu???
Neeza Shahril
waahhhh..ini mmg btolla pokok kelapa tu pokok 1000 gune...
siap buat lidi...
bende ni bukan selalu buat kak..kadang2 je...
oRanGeLiLY
sedap ek??rasenye camne???lemak2 ke??
ade award ek??
kang aku amik ek??
umbut tu dimakan begitu saje je ker?
ReplyDeleteatau masak lemak ke atau dibuat pengat? maaf sy mmg tak tau. :)
gegan tu air kelapa muda
ReplyDeleteUmbut kelapa tengah orang cari masa2 cuti sekolah ni kat kelantan. hehe buat campur masak daging untuk kenduri kaween daa.. sedap!
ReplyDelete@b u n g a h a t i
ReplyDeleteikut kate org gitu laa...
slalunye org masak lemak putih tu..
rasenye lemak2 manis..
aku prefer makan mentah dari dimasak...
@Kujie
ReplyDeletelor, name lain air kelapa mude la nih...
miskinnye vocab BM-ku ini...
@TokNabe
ReplyDeleteOrg carik???
Bistu kene tebang pokok kelape la ek??
woo...letih wooo...