Keranamu Sayang, Aku Sanggup....

Panjangnye Q...Ape kes nih????


Berlingkor2 nih...ni kat mane nih???

DAN..
Inilah sebabnya...

Kite ni dah memang lidah Melayu, nasik la makanannya...

Sedari kecik, celik2 mate, blom kenal ABC lagi, kalau kite lapar...
Dan bile dah lapar tu, mulalah nak melalak menangis kan??
Mak akan buatkan bubur nasik....disumbatnye disuapnye ke mulut...Diam la kejap sebab dah kenyang...

Sampai la ke besar nih, kalau lapar je, lunch nasik, dinner nasik...
Kadang2 sarap pun nasik, xkirela nasik lemak buah bidare ke, nasik goreng ke, nasik kangkang ke etc..
Pendek kate sumenye Nasik laaa...

Udah name lidah melayu, nasikla makanan rujinye...
Dan demi nak mengisi tembolok nih ngn nasik, kite kdg2 sanggup buat ape saje...

Saje la nk cite kat sini..
Minggu lepas nih, Abah, aku ngan beberapa sedara mare yg lain pi Lembaga Padi Negara kat Port Klang tu...
Kilang beras tu laaa...
Sebabnya...
Sebab nak beli beras utk bekalan kenduri kawen kazen aku minggu lepas tu..
Saje bawak pelakon extra tu sebab kalau utk kenduri cume boleh beli 10 kampit beras 10kg tu...
Itu dah limit la tu...
So, bawakla lagi 5 org...
Boleh dpt beli lebih sket...

Bukan saje2 nak beli beras kat sane, tapi sebab hargenye pun murah..
Kalau nak bandingkan kat luar..
Mane taknye, dengan rege minyak yang dok cekik darah ni, lagila org nak naikkan rege beras...
Ikut kate abah, beras biase yang 15% hancur ni, kalau kat luar harge dalam RM20++....
Maybe higher...Gile cekik darah..

Kalau beli kat sini, regenye RM17.5 utk 10 kilo...
Okla tuh..Nasik je, bukan ape...
Tak kisah sgt pasal Gred tu...
Memang berduyun2 org dtg Q semata2 nak beli beras murah nih...
Memang berbilang kaum dtg sini...
Dari PATInye, cine, melayu, india...Indon etc...

Seawal 8 pagi depa dah Q...
Mase kitorang smpai dlm 8stgh pagi, Q dah cukup panjang dah...
Itu belum bukak lagi tu..
Gudangnye pun still tutup lagi...semuanya sabar je menunggu, melangut sejam due kat sane..

Bile tgk org Q ramai2 cemni, rase cam mangsa Perang ke, mangsa Gempa Bumi atau mangsa Tsunami amik bekalan bantuan makanan...
What a scenario....

Panjang xpanjang la Q kat sane....
Sorg limit buleh beli satu kampit je...
Jadi kalau nak beli byk kene konvoi la ramai2....
Sumenye sebab BERAS...


Ikut kate Abah lagi...Beras2 ni sume beras yang direct dijual oleh BERNAS tanpa org tengah...
So, regenye takleh mencekik darah....Demi kepentingan rakyat....
Memang purely 15% hancur laaa..
Tgk packing pun xfancy2 sgt kan...
Faktanye..Satu hari, gudang ni boleh habiskan stok 10 TAN Beras sehari!
Bukak kol 9 pgi, kol 10 dah clear...
Illek...

Itulah, betapa hidup kita sekarang semakin menghimpit..
Susah sebenarnye nak cari, membina kehidupan....Kan??


p/s: Syukur Alhamdullillah aku xpernah kebulur sebab kesempitan hidup..
Kalau kebulur sebab on diet, pernah..! Almaklum....

10 Superb Comments!:

  1. kesimpulannya : jangan makan beras, makan nasik je hehehe

    ReplyDelete
  2. MiloAis ni lawak laaa...
    :P

    Nasik kat umah milo ais asal dr gandum kot...
    Hehe...

    ReplyDelete
  3. beratur beli beras pun dah cam nak amik rebat minyak kat pej pos plak. hihihi...

    ReplyDelete
  4. Sultan
    Bezanya yg ni xpakai nombor laaa...
    Kire pat2 nye2...sape cepat dier punye...

    ReplyDelete
  5. Dulu kat kampung...kelantan, orang Q kat kilang padi, beratur nak mesin padi jadikan beras. Tak susah la mcm sekarang. Padi berkepuk2 kat rumah padi. Beras kurang, ambil je padi bawa ke kilang.

    Keadaan sekarang mungkin satu pengorbanan untuk satu kemajuan..

    ReplyDelete
  6. kul 9 bukak kul 10 da abes?
    uwaaa... kaunter tiket dewa pun x mcm gini hebat. :D

    ReplyDelete
  7. b u n g a h a t i
    Orang nk yg murah..
    tak kisah la Q pjg ke tak...
    Janji dpt yg murah...

    ReplyDelete
  8. erkk..
    mak aii gile ramai!!!!

    tu baru murah..
    kalo free..
    gamaknya,
    satu malaysia turun sel :p

    ReplyDelete
  9. memalukan.. mcm pelarian nampaknya.. nape la semua kedai nak naikkan arga ek? kesian kat kite semua rakyat malaysia

    ReplyDelete
  10. Yonna
    Nak idup Yonna..
    Kite hidup bwh tekanan skg nih...

    Apis
    dah owg tgh dok tekan dtg harge dah tinggi, so kedai terpakse jual mahal..
    Kiter pulak tertekan sebab dah nasik bende ruji kiter..
    Masing2 tertekan dan ditekan...

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png