Bobot Ke Vet, Lagi..???

Prelude:
Entri ini agak terlewat dipos, tapi xpe...

sebab aku dah xde cerita manusia yang nak diceritakan, cerita binatang pun oke jugak laaa... :D


Almaklumlaa...
Dek kerana usia yang agak lanjut bagi yang sama spesies dengannya...
Bobot yang sekarang nih dah menjangkau usia hampir 5 tahun, dah agak tua...
Dah agak ganyut...
Kalau tengok misai Bobot pun dah melengkung sampai ke bawah...

Huhu...
Dan ditakdirkan Allah dek kerana kurang aktiviti fizikal yang dak Bobot nih buat kat umah, asyik Makan, Tidor, Berak...
Gitu laaa...
Sampai satu mase, Bobot kene selsema dan hilang selera makan...
Jadi, nak bagi selera makannye naik balik kene la pergi pada yang pakar...


Actually, ni dah kali ke-2 bawak Bobot pi Vet dlm mase sebulan.
Sebelum ni bawak Bobot sebab bende yang same, dan doktor bekalkan ubat pi utk makan, lepas dah kene injection kat klinik...

Sebelum ni aku dah cerita yg Bobot nih disuspek ade HIV aka Aids (seram aku dgr...)...
Sebab dalam mulut dier ader ulser, ade kelenjar di leher yang bengkak...
Puncanya dari (maybe) dari kucing sundal belakang umah aku nih, atau pun di"hereditary" dr makpak nye yang dulu yg aku sendiri pun tatau...

Jadi dek kerana sayangkan Bobot sebab dah lame membela, tak sampai hati nak tgk dier mati gitu je, bawakla pi Vet...
Lepas perjumpaan dgn doctor yang xberjaya dek kerana susah nak bagi dak ni makan ubat..
Perangai cam budak2....susah nak bagi makan ubat...

Mampus calar-balar tangan aku kene cakar, geget...
Hampess....

So, nak bagi baik, bawaklah pi Vet for the 2nd time, utk carik penawar..
Aku ngan Mama gagahkan la nak bawak binatang sekor ni even seksa nak bawak, nak dukung..
Sampai Vet, Bobot ni terjumpe ngan 2-3 ekor kucing bodo yang dikasi...
Sian aku tgk kucing tu, badan dah gemok cam babi badak je...
Kalau jalan pun susah nak tau ni kuceng jantan ke betine...
Sian....

Bobot ni jenis kucing yang xleh jumpe kuceng lain, asik nak bercakar je..
Nampak dah meremang je bulu si Bobot ni bile nampak kucing gemok gile tu, aku cepat2 amik, bawak pi tempat lain...
Sementara tunggu dipanggil, lepas la dulu kat luar bilik doctor tu...

Dan video klip kat bawah ni sedikit la perbualan kitorg dlm bilik doc tu...









Lepas dah kene inject sedas, kitorg balik dan kene dtg balik for 2 days utk injection lagik...
esoknye mmg dtg, tapi the next day xdtg sebab Bobot nampak cam dah sihat...
Ikutkan Bobot nih nak di-scaling giginye, sebab karang aka karies dan tebal, tu yg kadang2 tak lalu nak makan sebab saket gigi, cam org jugak laaa....

Harap2 lepas ni jgn la ko saket lagi Bobot...
kalau saket gak, mati terus pun xpe... Terpaksela hantar pi Vet lagi...
Dah tak larat dah... -_-


Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Bahasa yang paling manis SENYUM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK.




0 Superb Comments!:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png