Yahuuuu.....Aku Dah Merdeka...

Actually aku supposed to post yesterday...
Tapi sebab wireless kat Library broke down...Tertangguhla niat tu...
WiFi tu broke down sebab semalam kot...Semalam hujan punyela lebat, dengan petir sambarmenyambar...Huhu...
Kat sini rasenyer dah lame tak hujan, sekali dier hujan..Tu diaaa....

Ni blom masuk musim hujan lagi...Rase-rasenyer musimnyer dah nak sampai dah...
Entah apela lepas nih yang jadi...
Kite tengok je laa...


Actually yesterday kitorg KPLI July ni dah habis exam...
Hari-hari struggle dah pun kami lalui...
Memang kalau diberi peluang nak lalui lagi ke tak saat-saat untuk exam nih surrender laaa...
Sumpah tobat takmo lagi....

Tapi kami belum lepas lagi sengsara nestapa nih...
Kalau dicongak la, kami ada lebih kurang 4 minggu lagi untuk dihabiskan dimaktab...
3 minggu KISSM yang akan bermula minggu depan...
4 hari utk kursus BTN...
Huhu...
Lepas nih posting pulak....

Dan dengar-dengar cerita yang kitorg mungkin dah boleh tau tempat posting 11hb Jun nih, sejurus je habis KISSM....
Mane la agaknye aku tercampak...
Mane la agak-agaknye kawan-kawan aku tercampak...
Sume belum tentu lagi...
Tunggu dan lihat jer...

Harini pun baru je habis ceramah ANTIDADAH oleh Agensi AntiDadah Kebangsaan...
So far, not bad la ceramah nih, quite useful, informatif....
Sebab ade sesi LDK yang fun, dengan presentation yang ngokngek jugek laa...

Kitorg disuruh buat sorakan sekolah, dan ade macam-macam gaye laaa....
Lawak siot dorg nih...
And aku dipaksa utk ketuai bacaan ikrar akujanji..
Bukan akujanji ape pun, ni sebagai akujanji kami sebagai guru akan menggembleng tenaga untuk membantu di dalam mengurangkan atau setidak-tidaknya tak menjadi sebahagian daripada statistik dadah kebangsaan....

Actually aku bukan calon pilihan yang tepat utk job tu, baca ikrar akujanji tu dah ade calon yang memang faveret laa...
Takmo la cakap saep tapi dak tu budak MATH...
And aku jadi segan bile MC sebut nak rehearsal utk baca akujanji bukan name aku yang jadi siulan, tapi org lain...
Kecik jugak la ati besar aku nih...
Tak kisah la...sebab aku nih sape la kan???Kan..kan???

And lepas ikrar, sampaikan akujanji pada penceramah, Cik Faizah utk disampaikan kepada Puan Zakiyah, Pengarah IPTeknik....
Lepas tu, kene bace speech pulek....
Sebab tokoh-tokoh lain cam CheMat sumer dah takde...
Sume dah balik...Siot btol....

Woooo....Menggegel wa ckp lu....
Huhu.....Tuhan je la yang tau perasaan aku...
Dan jelas-jelas aku tak boleh nak kontrol nervous aku mase tu...
Tapi tu sume dah lepas kan???
Biarkan ia berlalu dibawa dek angin lalu...

Masa sesi sharing tu, ade la sedikit perkongsian dan pengakuan seorang bekas penagih yang takmo cakap yang beliau dah pulih...
En Faizal Abdullah banyak bercerita tentang pengalaman berharganya semenjak menjadi penagih dan berhenti hampir 9 tahun yang lepas...
Macam-macam cerita, macam-macam istilah, jenis-jenis dadah...
Macam-macam laaa...
Dan ini memang bagus sebagai persediaan kami yang akan bergelar guru...
Sebab skrg nih, budak sekolah rendah yang terlibat denga penyalahgunaan dadah dah ade kes dah...
Seriau jugak la dengar...

Mintak simpang la utk BAKAL Anak-anak aku nanti....
Dugaannya memang berat laaa...
Ya Allah, kau lindungilah umat Islam dari segala gejala Dadah Jahanam ni...
Amiin....


1 Superb Comments!:

  1. hoye! pastu ko bole posting!
    smoga ko berjaya mengharungi KISSM itu....
    kiterorang dulu 2 mgu je kot

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png