Susah jugak JADI CIKGU ni ek???

Kalau sebelum ni aku selalu dok dengar yang jadik Cikgu ni senang je...
Maksud diorg senang tu mungkin agaknye diorg ingat yang jadik Cikgu nih pergi skola balik separuh hari jer...
Dah habis skolah bulih balik umah relaks2....Boleh tido2....
Dah sampai umah tak payah nak pikir ape2....
Cukup bulan pi korek tabung kire duit gaji....
Wahwah.....Korg ingat senang cenggitu jer???

Saat yang memeningkan kepale otak aku adalah saat menanda buku diorg nih....
It's not mean that I'm was complaining for being a teacher...Tapi this is the real thing...
Menanda buku pun mampu memeningkan dan menenangkan minda....
Sebab ape yang dorg tulis dalam tu kadang2 kelakar, kadang-kadang tak masuk dek akal...
It's ok then....Dier akan jadik beban kalau ko nih jenis yang procrastinate keje....
Matila ko berlambak2 buku yang nak di-mark....

Disebabkan aku nih Cekgu Praktikum yang tersangatla dedikasi, komited dan AMBITIOUS, bermacam2la Alat Bantu Mengajar yang aku dok pakai nak membantu dalam mengajar nih...

Hopefully atau dengan harapan dapat membantu dorg dlm memahami lagik my lesson of the day...
Kalau korg tengok kat atas nih, banyak tak ABM yang aku dok pakai???
Banyak kan???
Dan harapan aku bende2 alah nih membantu memang membantu laa....

Dak2 ni kalau masuk lab Science tu excitednyer memang la tinggi...
Jumpe aku kat tengah jalan pun dok tanye bile nak masuk lab...
Asal jupe je tanye biler nak masuk lab...Asal masuk lab je tanyer aku....Hahahaha...
Naik lotih nak menjawab...

Satu lagi hal bebudak ni adalah....NAIK LEMAK...
Tu yang paling aku cube nak avoid...
Aku memangla acted like an ANGEL...Tried to be soooooooo NICE and SWEET......alll the time...
Tapi bile aku rase depa nih dah cam naik pale...Dok nak pijak pale aku nih...
Aku jerkah jer....
Dan kalau perlu aku akan denda...
Tapi aku try to minimize la denda fizikal nih...
Sebab kalau aku dok denda banyak bende yang membuangkan mase aku...

Satu, kalau aku denda, dak2 lain nih dok la mengadu pasal dak yang aku denda tu...
Satu hal lagi nak melayan dak yang kuat mengadu tu....

Dua, kalau aku denda, benda tu akan kurang atau tidak langsung menyedarkan mereka...
Dan nak denda pun sebab tak bawak buku sebab dorg memang tak mampu nak beli...
Nothing I could do....
Actually aku kesian, sebab ketakmampuan parent budak2 nih....

Dan budak2 nih yang aku dapat klas utk ngajar nih sume budak2 pandai, the BEST class...
But in academic je laa...Attitude? Tersangatla kene dibrush-up laa...
Sebab (ade sesetengah) bukan semua laaa, yang jenis stuck-up.....
U know what I Mean???
Ye laaa, budak2 pandai nih, maybe they think
"I'm a clever boy, I knew everything....So why do I have to listen to the teacher..."
Mungkinla depa dok pikir cenggitu, tapi lebih kurang cenggitu laaa...

Tapi depa nih nak kate TERLALU PANDAI tu tak la sangat...
Kadang2 time suh bace text pun, they were not that good....
Sooo....Aku dah nampak ke-stuck-up-an dorg nih dah naik pale, I can't hold it anymore....

And...Nak dijadikan citer, satu hari nih aku BLEW-OUT the class....
Halnyer actually tak le besar sgt...
Aku blew out just nak bagi depa sedar jer...
thats all....
Mase tu period English, just nak ajar pasal Simple Present Tense...
Ajar pasal singular and plural subject and verb....
Depa tak paham for me it's ok, just let me know...
Aku dah tanye tak paham depa ngaku laa...
Then aku terangkan laa....
Budak yang angkat tangan ckp tak paham tu, sekali aku nampak dier dok borak ngan member dier...
Berderau darah aku mase tu....
Terus aku bagi lecture dalam kelas dan-dan mase tu gak...
Paling berasap dak yang tak paham tapi still berborak la mase aku tgh re-explain tu...
Hangin btui aku mase tuh...

I felt so bad sgt mase tu...
Tapi aku takde pilihan...
Lepas nih aku harap no any other bende cenggitu yang berlaku laa...
Aku just nak lesson aku difahami, klas mentally and physically stable, kite belajar happy2 ok???
Next time take attention to my lesson ok???

Hopefully, I won't blow up during lesson....
Dah banyak aku dok luah perasaan nih...
OK laaa...
It's a wrap!!!


Posted by Picasa

6 Superb Comments!:

  1. sElamat pEtang cEkgu.. Sabar jErla.. jadi cEkgu mmg banyak dugaan taw... kEnE banyak bErsabar.. (teringat plak zaman skolah dulu)

    ReplyDelete
  2. Sebabkan dah sabar la aku still ade kat tpt aku nih...
    Cikgu nih sesekali kene hangin laa...Takleh cool sgt..
    Hopefully dak2 nih berubah la perangai...InsyaAllah...Heee...

    ReplyDelete
  3. eh....mnatang byk2 tue watpe,jgn wat lawak yg cekgu dh keje kt zoo plak....

    aku ngn bdak2 kureng cket,silap jer kaki tgn naek...
    naseb xjd cekgu

    ReplyDelete
  4. Hohooo...Takleh nak terus naik tgn ke kaki ker...
    Budak2 ni syg...Bukan org tuer...
    Kalau dgn budak, kenela layan care bebudak J@ck oi...
    Menatang banyok2 neh aku nak demo pasal external features of animal laa...

    Time umor dorg neh kene tunjuk bende yang konkrit...
    Yang nyata depan mate..nak ekspleng bute2 tokleh...
    Ye dok pahang...

    ReplyDelete
  5. "baru awak tau jadi cikgu ni tak senang... sape suh mintak KPLI? ramai lagi yang nak jadi cikgu kalau awak tak nak....." ( huhuh....teringat kata² soang lecturer masa kat maktab pada suatu ketika kitorg ada bunyi² sket sbb byk keje nak buat.... )

    ReplyDelete
  6. SABARLAH CIKGU INI LUMRAH ALAM DR ANAK MURIDMU(DTE5 2008 )

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png