SAMAN!

Hari ni so suddenly, pepagi MAMA dah called dari rumah....
Ingat pasal ape...Just nak remind jer...Pasal aku dah kene saman speed trap katr Highway KESAS...Kene dalam tigarat...Mak oiii...Banyak nyer...
And bile dah kene saman tu, tak reti2 nak beringat ker???
Sebab kete aku tu kalau disaman, name Abah yang naik...tu yang tak bes tu...

And yang membuatkan Mama dan reminding kat aku adalah, bile Abah nak mintak tolong kawan dier tlg setlekan kat Bukit Aman pasal saman tu, dengan niat nak bagi kurang sket laa...
Memang la dapat kurang...and biler di-check2 balik ader lagi saman...
Ape ke heinyerrr...Kene lagi saman...At the same place, and that was worrying me soooo much...

Mati la aku, memang sebelum nih aku ade “terbawak” laju lebih2 lagi kalau kat highway...
And sistem saman PD*M ni tak berapa nak efisien laa...
Bukan nak kondem ke ape, tapi sistem dier terlalu laaaaaaa.....LAMBAT nak update...
Aku lepas kene saman yang first tu pi la check lagi pakai sms DAPAT aka 32728 tu...
Memang la tak ade lepas yang the lastest tu, ni lepas nak setelkan tgk2 ader lagi..
Mati!!

Yang first dulu saman, bukan saman yang baru kene...Bulan Disember punye saman...
Bulan 2 nih baru dapat...And ingat itu yang 1st and the last laa...
Tengok ade lagi..And aku check tak ade pulak guna DAPAT nih....
Dan-dan pas tu mak aku call pepagi bute ni nak remind jgn bawak laju...
Mati la camni...

Aku dah sedar pun actually lepas kene saman tu...
Kunun-kunun dah janji la yang takmo bawak laju lagi...
Tapi memang betullaa....
Aku dah ubah tabiat buruk tu...
Tapi aku jadi down sesangat biler ade saman lagi yang menyusul...
Letih ma cenggini....
Sistemnye tak berapa nak update laaa...
Please, authority yang terlibat, efisienkan sikit sistem...
Susah la cenggini...
Aku tau la yang aku dah buat salah...Tapi kalau sistem lebih efisien, tak ade la aku nak pening2 kepala nak mikir ape lagi laaa saman yang ade utk aku nih...

Bende nih memang jalan terbaik untuk menyedarkan pemandu sebenarnya, sebab orang akan terasa bende tu bersalah sebab duit tu mengalir kluar dari poket sendiri...
Teknik nih yang berjaya dipakai oleh Singapore mase nak reinforce amalam tak suke buang sampah merata-rata di mana depa yang ditangkap membuang sampah sekecil zarah pun akan didenda 50 dollar...Kalau tak silap..
And kutipan untuk tahun tu terlalu banyak sehingga dorg sendiri pun rase “jeran” nak buang sampah sesuker ati nenek mereka...
Hopefully lepas nih tak ade la saman lagi....
And aku berjanji yang aku akan behave myself on the road...
Dah malas nak mengKAYEkan PD*M lagi...
Aku kini kembali ke pangkal jalan...

Beringat sebelum kene...Cegah sebelum parah...
Sendiri yang tak pandai menari, salahkan lantai yang jongkang-jongket....

2 Superb Comments!:

  1. huhuhu...saman dia Tok..saman dia....

    berani buat beranilah tanggung erk..:p

    ReplyDelete
  2. Dulu bawak kete cam pelesit...
    Skang cam kekure jer...
    Huwaaa....

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png