A New Chapter

Seminggu yang berlalu memang agak memenatkan...
Especially sebab hal untuk membiasakan diri dalam dunia baru ni...
Kalau dulu selalu mengajar dalam kelas je...
Sekarang ni baru la tau kalau kite berada di tempat itu sendiri...
Satu lagi mungkin kami cikgu praktikum, dan everything has to be documented and presented in well and detail manner...Memang penat...

My very 1st experience ke sekolah dan mengajar budak2 yang betui...
Sebelum ni mintak kengkawan je berlakon dalam kelas, kali ni real...

Our 1st day...
Disebabkan memang tak pernah nak dtg sekolah pi recce ke camne, kitorg pun main redah je la pi skolah...
Kami tak tau pun dpt sesi pagi ke petang, so sebagai langkah selamat kami dtg la pagi...
Pagi2 kami dah bersiap dah bertolak ke sekolah...
Hari Isnin lak tu, ader assembly, and tu la chance kami nak tayang muke...Hahaha
Budak2 sume tgk cam pelik jer...
Sebab muke mmg tak pernah nampak...
Time nyanyian lagu-lagu tu lagu Negaraku, Negeri Selangor je yang aku tau..
2 lagu lain mmg taktau and buat2 je miming cam tau lagu...Ahaks...
Assembly pulak berjela2 panjangnyer, sebab ader watikah perlantikan Pengawas yang ramai gile tu...
Pastu ader penyampaian hadiah utk contest Maal Hijrah lagik...
Huwarrghhh...Memang stok sangap la mase tu...Tuhan je yang tau...

Lepas dari tu baru la beransur2 jumpe GBesar, and mintak advice skit, tanye skit2 pasal sekolah...
And GB suh dtg petang sebab kami dpt utk sesi petang...
Penat dtg pepagi bute..
Tapi sebelum tu dah kene sound secara sopan la oleh GB sebab kami tak dtg recce tanye sekolah sebalum kami praktikum hari tu...
Matila kene sound, kami wat derk je laa...

Kami balik semula dan datang balik petangnyer....

Di sebelah petang, kami dtg balik lepas kami berkelana ke Bandar Baru Bangi nak carik barang penting...
Tau tak ape brg penting 2???
Ubat nyamuk...!
Sebab semalamnye kami berperang dengan nyamuk...
Memang tak boleh nak tido sebab komuniti nyamuk ni menyerang...
Dah berselubung ngan comforter pun bleh masuk gak...
Memang hazab malam tu...Tapi tu la pengalaman...
Yang best mase paginye bangun nyaman sesangat diselang-seli dengan kokokan ayam...
Suasana desa tu memang ada...Besh....

Berbalik pada cerita di sekolah sesi petang tu, kami telah diberikan 2 org guru pembimbing yang sesgt helpful...Alhamdulillah....
Diorg yang membahasakan diri Akak jer memang very kind and good...
Seorang cikgu Nirlawati aka Kak Nila; an English teacher and cikgu Suriya aka Kak Suriya-Science....
Selama seminggu nih banyak jugakla kami dtg nak mintak some advices and petua, tanye pasal kelas and so on....
Hari Selasa baru kami start klas...
Dah jadual sume disusun oleh cikgu Neaemat (lebih kurang gitula spelling) dan aku dpt kelas darjah 4 Jupiter and 4 Venus for science and 3 Jupiter for English....
Luckily kelas Jupiter tu boleh tahan bijak laaa...
Tapi mase memula masuk memang banyak Lesson Plan yang di-plan tu tak dapt nak implement...
Satu sebab nak kene introduce and gotta know each other and sebab susah nak kontrol klas...
Tuhan je la yang tahu macam mane perasaan aku mase tu...
Aku rase teruk sgt sebab susah nak kontrol klas...
Maybe sebab aktiviti bosan atau diorg dok khusyuk nak siapkan task yang diberi....

Tapi tu sume pengalaman laa....
InsyaAllah kelas minggu depan lebih baik daripada hari ini...
Esok ade klas Science and hopefully the lesson will go well...
Folio pun dah sentiasa diupdate dari semasa ke semasa...
Cume lecturer tak call bagitau bile nak dtg...
kalau Mr. Burn tu memang dier tak akan call bile nak dtg...
So, be prepared....

Apepun, aku semakin meminati bidang ni sebab disebalik kerjaya keguruannya, aktiviti lain jugak menyumbang dalam hitam-putih diari seorang Bakal Guru cam aku nih...
Minggu depan dah merentas desa...
Aku dan Pyan dapat rumah hijau dan hopefully rumah nih akan...SUKSES, SUKSES!!!!
Kite jumpe lagi minggu depan, Insyaallah....

1 Superb Comments!:

  1. bani

    i need u

    segera

    apa email ko

    apa no hp ko? meh akak nak tepon

    segera

    pat pat kuih lepat

    ReplyDelete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png