Trip Sabah Episod VIII : Ke Pulau Sapi...

Salam post-a-thon. Tak sah kunjungan ke Sabah kalau tak ke gugusan pulau-pulau cantiknya. Biasanya kalau ke pulau-pulaunya ada Pulau Manukan, Pulau Gaya, Pulau Sapi dan Pulau Mamutik.
Kita boleh plan untuk singgah ke semua pulua-pulau ni, atau fokus pada satu pulau saja.

Dan untuk trip kali ni, kami pilih Pulau Sapi untuk mandi manda dan berekreasi. Katanya, Pulau-pulau lain dan kurang cantiknya kerana paling banyak dan kerap dikunjungi berbanding Pulau Sapi. Jadi, kami pilihlah Pulau Sapi.

Macho tak abam Arrogant?
*larikkkk
Untuk ke pulau-pulau ni, ada pakej yang disediakan.
Jadi, kena pandai-pandailah pilih yang terbaik. Aku sendiri pun tak berapa ingat pilih pakej yang mana. Yang aku ingat, pilih dia akan drop kita di pulau yang kita pilih, janji nak ambil pukul berapa untuk balik. Macam trip kami kali ni, plan asalnya macam nak habiskan masa yang lama juga di Pulau Sapi tu, tapi lepas semua aktiviti, terasa macam nak balik ke darat pulak.
Drama berlaku di situ.


Abam demok sebelum naik bot....

Selfie di jeti...



Sesampainya kami di sana, kami pun teruskan dengan aktiviti air. Sebelum masuk Taman Laut, semestinya kita mesti mendaftar nama sebagai pelawat. Dan bayaran sebanyak RM3. Dah masuk, kenalah cari port.

Dah cari port, boleh la sama-sama turun ke laut untuk berenang-renangan dengan sang ikan karangan.
Layan gambar je la ek?
FYI: Underwater pic ni aku ambik guna Nikon Coolpix AW120 colour orange ai ittewww....







Kami bertemu famili dari Sabah ni. Local tourist la kiranya. 

Borak punya borak, sambil meneka apa kerjaya kami. Memang tepat....ada cop cikgu kot kat dahi ni...huhu. Bro Iqbal Hakimi ni datang bercuti bersama wifey, Dang Anum dan anak-anak serta mak ayah diorang. Perkenalan bermula masa masing-masing sibuk melayan ikan.

 



Skin-dive satu kali.....tunjuk skill sekali sekala...
 
 
Budak demok.

Gambar dari jeti Pulau Sapi....sebelum balik.

Alkisahnya, janji dengan bot tu nak balik konon-kononnya pukul 2. Tapi rasa macam lambat sangat. Padahal dah puas dah bersukaria dengan anak-anak ikan ikan-ikanan kat sana. Jadi, bila kami call bot tu dia memang tak boleh ambik kami lebih awal untuk balik ke darat.
Dah tu, kami semacam terkandas la kat sana....sedih!

Kebetulan, dalam masa yang sama kami dok beria-ria sangat nak balik tu, Bro Iqbal and family dah nak bertolak balik, tapi diorang sewa bot sendiri untuk ke pulau. Jadi memang takde masalah lah nak balik. Tak perlu bernegotiate untuk balik.

Kebetulan jugak, kami dok la menunggu kat kaunter pendaftaran masuk ke pulau tu, dengan muka kesian (kot!). Kami tak plan nak tumpang sape-sape pun. Dok la melayan handphone masing-masing. 

Kebetulan mereka sekeluarga lalu dan tegur kami. Dan bila kami bercerita cerita (konon) sedih kami yang (konon) terkandas, dia meng-offer kami untuk tumpang bot dia.
Alhamdulillah....dengan besar hati kami terima. Terima kasih tak terhingga sangat.
Dan akhirnya kami sampai ke darat semula.


Bro Iqbal Hakimi dengan anak perempuan ala-anak cina tu....Cute!

En. ZE dengan Bro Iqbal Hakimi and Sis Dang Anum sefamili....
Terima kasih daun keladi atas budi baik...

Insha Allah kalau ada peluang lagi kami ke sana, memang akan pergi sebelah Tawau sana bah....Dan kalau ada rezeki kita akan berjumpa lagi bah....

Bye-bye Sapi Island. Ada umur kita jumpa lagi ye....

Next!

Jangan lupa Contest BH ek...




29 Superb Comments!:

  1. Nampak macam percutian yang best je ni.. Teringin plak nak ke Sabah sekali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus repeat visit ke Sabah bro....
      sy pun akan repeat. Insha Allah....

      Delete
  2. Waaa teringinnya nak Sabah bah..cntiknyaaaa...
    Cikgu pakai kamera apa ? MasyaAllah cntiknyaaaa semua gambar2...saya sukeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena plan g Sis Lin....
      Tak rugi gi byk2 kali pun....
      sy pakai 3 camera ni, SLR sy, Nikon yg boleh underwater tu, dgn camera henset je...hehe

      Delete
  3. pernah sekali jer naik bot, bawa anak kecik plak tu. Huhu takut den sebab tak pandai berenang !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan life jacket ade....dont worry laaa....pergilah naik bot. best....

      Delete
  4. terbaik bro..akan datang lagi tengok blog anda ya..follow blog Etuza Sabahan blogger

    ReplyDelete
  5. done follow first impression with you blog.

    ReplyDelete
  6. pulau sipadan tak pergi cikgu BH? =)
    tapi cantiklah pulau dia, jealous pula sebab belum penah pergi
    anyway saya membalas kunjungan n done follow sini #222
    wah 222 lah! cantik nombor! boleh tuntut hadiah tak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq yana yani utk kunjungbalas...
      Ade hadiah tak? Hmm...good idea....
      Sipadan tu pulau belah tawau...sblh sana...jauh skit. Ade peluang next time sy gi...inshaAllah

      Delete
  7. Ukk. .tak penah singgah pulau tu waktu melancong di sabah...
    Habis melawat pasar filipin je..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi tu.....pulau ni memang dekat dengan KK je. Kalau tak pergi, rugi. Cantik ikan-ikanan kt sini....
      pasar filipin tu mmg wajib jugak ler...

      Delete
  8. cantik ni..nanti boleh buat trip jejak pulau lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. island hopping utk kesemua pulau2 tu....

      Delete
    2. ooo ada island hopping jugak ka... ada pakej2 dia ka. kongsi la kalau tahu...

      Delete
    3. ada...tapi sy tak brapa ingat....sebab dah lama...
      silap dlu lepas blk je dari Sabah terus beloging....
      ni dah setahun mmg tak ingat...gambar pun tak ambik....
      tp kalau google boleh jumpa ni....

      Delete
    4. Zarul..kalau nk pegi jgn lupa rogek akak hokey heeee

      Delete
    5. insyallah akak.. kena plan setahun dri sekrang...mcm cikgu bani plan setahun dh baru boleh p.. hihi

      Delete
  9. Jam berapa janji dengan bot tu..nasib baik ada insan yg baik hati ni..kalau x mmg berasap lah korang tunggu bot tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji j=kol 2. jam baru 12 stgh....untunglaa kami....

      Delete
    2. buat xmai ambek langsung lagi la...bukan berasap ja, terbakar terus hihi

      Delete

Terima kasih atas kunjungan

Tinggalkan komen?

 

KRIK KRIK KRIK...

10 Terbaik !

Ads

TONE PLUS

 photo BANNERCONTESTSMALL.png